Hlavní obsah

Víkend nabídne až 16 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polojasná obloha a odpolední teploty atakující hranici 16 stupňů Celsia. Právě takové počasí slibují meteorologové na oba víkendové dny. Na více oblačnosti a srážky se naopak musíme připravit v pátek. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Článek

V pátek bude počasí ovlivňovat přechod studené fronty, která přinese zataženo až oblačno. Na horách se mohou vyskytovat sněhové srážky, které se však postupně budou měnit v déšť. V nížinách bude pršet spíše ojediněle. Odpolední teploty se dostanou na sedm až 11 stupňů Celsia.

"Oba víkendové dny se můžeme těšit na polojasnou oblohu s občasnými ranními mlhami," konstatovala Honsová. V sobotu ráno poklesnou teploty na jeden až minus tři stupně, zatímco odpoledne vystoupají k deseti až 14 stupňům Celsia.

Nedělní ráno již bude teplejší. Rtuť teploměru bude kolísat mezi třemi a minus jedním stupněm. Odpoledne očekávají meteorologové hodnoty mezi 12 a 16 stupni.

Po oba dny se musíme připravit na čerstvý vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu, čímž bude pocitové teploty mírně snižovat.

"Naposledy panovaly v tomto období takovéto teploty v letech 2000 a 2001," připomněla Honsová s tím, že nadprůměrné hodnoty odpovídají spíše období po 20. březnu, kdy začíná vegetační jaro.

Výrazné ochlazení neočekávají meteorologové ani v příštím týdnu. Musíme se však připravit na více oblačnosti i srážek. V pondělí budou teploty kolísat mezi 11 a 15, v dalších dnech mezi devíti a 14 stupni Celsia.

Koncem března bude téměř 20 stupňů

Český hydrometeorologický ústav  (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal pravidelnou dlouhodobou předpověď. Následujících 30 dní by mělo být teplotně spíše nadprůměrných, přičemž koncem měsíce a začátkem dubna by měla odpolední maxima stoupat až k 20 stupňům Celsia.

Výhled počasí od 11. března do 10. dubna
11. 3. až 20. 3.
Oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty 6 až 0 stupňů, zpočátku přechodně do -3 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 9 až 15 stupňů.
21. 3. až 31. 3.
Polojasno až skoro jasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. V druhé polovině období oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami, postupně na horách srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -3 stupně, v druhé polovině období 8 až 2 stupně Celsia. Nejvyšší denní teploty 13 až 19 stupňů, na začátku a na konci období 7 až 13  stupňů Celsia.
1. 4. až 10. 4.
Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, postupně více oblačnosti a srážky místy. Nejnižší noční teploty 7 až 1 stupeň, v druhé polovině období 10 až 4 stupně Celsia. Nejvyšší denní teploty 14 až 20 stupňů, na začátku a na konci období kolem 10 stupňů Celsia
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám