Hlavní obsah

Policie musí být blíže lidem, služebny zůstanou otevřené, zavelel Lessy

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní služebny zavřené v nočních hodinách a o víkendech mají být již brzy minulostí. Nový policejní prezident Petr Lessy totiž tuto praxi některých regionů označil za experiment, který musí skončit. Noční zavírání služeben v okrajových částech některých měst a suplování jejich činnosti z centra je podle Lessyho sice pohodlné pro řízení, ale zároveň tento systém policii lidem oddaluje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Policie se musí zprostit experimentů, které ztěžují dostupnost služby,“ řekl k tomu minulý týden Lessy na poradě se všemi krajskými policejními řediteli, jejíž zápis má Právo k dispozici.

Zároveň uvedl, že nejpozději od začátku července musí všechny služebny zůstat otevřené nonstop a nebudou se tak v noci a o víkendech slučovat do jednoho centrálního pracoviště.

Tzv. zákaznický způsob vedení policejní služby, tedy větší vstřícnost k občanům, označil Lessy při svém nástupu do čela policie jako jednu ze svých priorit.

Lidé mají mít k policii důvěru

Některá města už od jednoho centrálního pracoviště upustila bez ohledu na aktuální rozhodnutí policejního prezidenta. Systém zavírání služeben na noc a o víkendech se neosvědčil např. v Plzni, kde s ním začali loni v červenci, ale po šesti měsících ho tamní policejní vedení zase zrušilo.

„Neosvědčilo se to. Policie byla hůře dostupná pro občany, zvedly se i náklady za pohonné hmoty, protože policisté museli za oznamovateli vyjíždět,“ řekl plzeňský policejní ředitel Pavel Krákora.

A právě důsledné oznamování trestné činnosti je podle Lessyho klíčové, občané mají podle něj mít k policii důvěru. „Při zjištění stížností na nepřijetí oznámení v teritoriu musí být přístup příslušného funkcionáře naprosto nekompromisní,“ konstatoval v této souvislosti na poradě Lessy.

Reklama

Výběr článků

Načítám