Hlavní obsah

V Česku už je jen čtvrtina čistě kuřáckých restaurací

Právo, Jiří Novotný

Restaurací, které nemají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, je v Česku už jen čtvrtina. V těch ostatních se buď kouřit nesmí vůbec, nebo jsou rozděleny na více částí. Vyplývá to z průzkumu, který provedla Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR).

Článek

„Nepotvrdil se názor zastánců plošného zákazu kouření, že většina restaurací zůstane díky benevolenci zákona kuřáckých a nekuřáci budou muset strpět pasivní kouření,“ řekl v pátek Právu prezident AHR Václav Stárek.

Úplný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních se už dříve snažil novelou antikuřáckého zákona prosadit poslanec Boris Šťastný (ODS). Po několikaletých tuhých sporech však nakonec parlament schválil kompromisní řešení – že o kouření či nekouření budou rozhodovat vlastníci daných zařízení.

Novela nabyla účinnosti 1. července 2010 a od té doby musí mít všechny restaurace, kavárny i bary na vstupních dveřích vyznačeno grafickou značkou, jestli se v nich smí či nesmí kouřit, či mají stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Pokud podnik příslušnou nálepku nevylepil, hrozí jeho vlastníkovi pokuta až 5000 korun. A když personál umožní návštěvníkům kouřit na místě, kde se to nesmí, může být pokuta až 10 000 Kč.

Rychle přibývají i nekuřácké hotely

„Je správné, že provozovatelé a zákazníci jsou ti, kteří rozhodují. Vždyť v 75 procentech restaurací má dnes nekuřák možnost posadit se do nekuřáckých prostor,“ argumentuje Stárek.

Obdobná situace je podle průzkumu AHR i v hotelových restauracích – 55 procent z nich je nekuřáckých, 23 procent kuřáckých a plná pětina má oddělené prostory. „V našem sektoru navíc rychle přibývá i čistě nekuřáckých hotelů, které nemají ani pokoje pro kuřáky,“ ujišťuje Stárek.

Dodržování antikuřáckého zákona kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, hygienici, policie i samotné obce. Nejčastějším prohřeškem bývá, že prostory pro kuřáky a nekuřáky nejsou ve skutečnosti stavebně odděleny. A znepokojuje také fakt, že v kavárnách hypermarketů se nezřídka nadále kouří bez omezení.

„Já sám patřím mezi tvrdé zastánce nekouření v kavárnách obchodních center. Jinak ale novela splnila svůj účel. Neměla negativní dopad na tržby – a kuřáci i nekuřáci si přitom mohou vybrat, kam na oběd či na posezení s přáteli zajít, aby se necítili být diskriminováni,“ chválí dnešní legislativní úpravu Stárek.

Úplný zákaz už ve 21 zemích

Opačný názor má ovšem poslanec Šťastný. Na otázku Práva, jestli neupustil od záměru předložit podstatně razantnější novelu, která by kouření v restauracích zcela zakázala, v pátek Šťastný odpověděl: „Rozhodně neupustil. Začnu na tom pracovat letos v létě, až bude možné důkladně zanalyzovat roční působení nyní platné novely antikuřáckého zákona.“

Šťastný se přitom opírá o skutečnost, že kouřit v restauracích se nesmí již v jednadvaceti evropských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám