Hlavní obsah

Díky výmolu v silnici objevili na Moravě zřejmě největší suchou propast

Blansko

Jeskyňáři patrně objevili v Rudici v Moravském krasu novou nejhlubší suchou propast republiky. Bude se jmenovat Tumperek podle vrchu, v němž se nachází.

Foto: ČTK

Znázornění propasti Trumperek

Článek

Předpokládají, že je hluboká od 185 do 200 metrů. Byla objevena náhodou poté, co se vytvořil výmol v silnici. Nyní zbývá propast fyzicky zdolat a přesně ji popsat, řekl rudický starosta a speleolog Roman Šebela.

Když se loni v červenci vytvořil hluboký výmol v silnici v rudické části Tumperek, vedení obce si myslelo, že má co dělat s další dírou, kterou je nutno spravit. Při pracích se zjistilo, že jde o dutinu o prostoru asi čtyř krychlových metrů.

Další práce ukázaly, že díra je přesně nad místem, kde je v jeskynním systému nazvaném Rudické propadání tzv. komín – tedy otvor směrem vzhůru, který neměl ukončení.

Jeskyňáři se proto rozhodli k malému testu za pomoci dobrovolných hasičů. Do díry v silnici napumpovali vodu. Ta během okamžiku protekla neznámou částí podzemí, následně komínem v propadání a po 15 minutách skončila na dně jeskyně, kde protéká Jedovnický potok. Teoreticky je tedy existence nové propasti potvrzena.

Foto: ČTK

Znázornění propasti Trumperk

„Nyní žádáme správu Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, abychom mohli v pracích pokračovat,“ uvedl Šebela.

Kuriózní je, že dosavadní nejhlubší suchá propast republiky leží také v této obci, a to jen asi 400 metrů od Tumperku. Jmenuje se Rudická propast a má 153 metrů. Za nejhlubší propast v republice se považuje Hranická (270 m, přičemž dvě třetiny z ní jsou pod vodou) u Hranic na Moravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám