Hlavní obsah

Dobeš se dohodl s hejtmany na redukci středních škol

Novinky, jim

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se v pondělí navečer dohodl se zástupci téměř všech krajů, že počet středních škol začnou snižovat. Podle něj jsou naplněny jen ze 70 procent, což se negativně podepisuje na kvalitě výuky. Vedle toho by „optimalizace středních škol“ měla přinést i úspory.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Společného jednání hejtmanů s ministrem se nezúčastnili zástupci Jihočeského kraje, kteří uvízli v dopravě. K redukci sítě středních škol se odmítl připojit Středočeský kraj.

„Není to populární, ale nutný krok,“ zdůraznil Dobeš s tím, že finanční úspory jsou až sekundárním důsledkem. Zásadní je prý zvýšení kvality. Hejtmanům slíbil, že bude jezdit na jednotlivá jednání krajských zastupitelstev, aby jim pomohl kýženou redukci prosadit.

Představil také projekt škol „rodinného stříbra“, což znamená, že nad některými školami bude resort držet ochrannou ruku. Po dohodě s řediteli a hejtmany budou některé školy vést jako jedinečné a zabrání tomu, aby v daném kraji nevznikla škole konkurence.

Ministerstvo rovněž vypracuje pro hejtmany plán, jak čerpat peníze z eurofondů na podporu konkurenceschopnosti, z čehož by měly plynout výhody pro zachované školy.

Chybí učební obory

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) k tomu doplnil, že kvalitu vzdělávání je třeba hlídat, přičemž optimalizace sítě středních škol je jednou z cest. „Pravdou je, že v současné době pozorujeme zhoršení kvality a je potřeba to skutečně řešit. Přál bych si, aby se všechny peníze vrátily do škol, které tam budou nadále fungovat,“ řekl Svoboda.

Hejtman karlovarského kraje Josef Novotný zase poznamenal, že je nutné redukovat osmiletá gymnázia. V tomto ohledu plán ministerstva počítá se snížením podílu osmiletých gymnázií z 10 na pět procent, což Novotný schválil. Podle něj je třeba také zpřísnit přijímací zkoušky na gymnázia a upozornil na absenci učebních oborů. „Brzy nebudeme mít v České republice elektrikáře, zámečníky a další řemeslníky,“ varoval Novotný.

Hejtmani se také s ministrem shodli, že je třeba do školství zapojit i podnikatelskou sféru. S tím by prý mohlo pomoci i ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám