Hlavní obsah

O Vondrově odvolání nyní neuvažuji, tvrdí Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) neuvažuje o tom, že by v souvislosti s podezřelou obří zakázkou z doby českého předsednictví EU inicioval odvolání ministra obrany a tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Článek

„Alexandr Vondra je dobrý ministr obrany a nevidím k tomu (pro jeho odvolání) v tuto chvíli důvod,“ uvedl v nedělním diskusním pořadu ČT. „To teď vůbec není na pořadu dne.

Samozřejmě pokud by někdo udělal kroky, které by nebyly správné, musí za ně nést politickou odpovědnost. To platí pro všechny z nás. Zatím žádné takové informace, které by se týkaly Alexandra Vondry, nejsou,“ řekl.

Moderátor diskuse Moravec ho v této souvislosti upozornil na vyjádření některých Vondrových podřízených a také expremiéra Mirka Topolánka (ODS) a tehdejšího šéfa Úřadu vlády Jana Nováka, podle kterých Vondra o zakázce za zhruba tři čtvrtě miliardy pro společnost Promopro, jež ji získala bez soutěže, věděl.

Vondra prý nic nevyjednával

Nečas na to řekl: „Je evidentní, že on (Vondra) tyto smlouvy nevyjednával, nepodepisoval je. Ti podřízení, o kterých mluvíte, jsou velmi často lidé, kteří dnes pracují na ministerstvu financí a trošku dneska říkají něco jiného, než třeba v písemné podobě uváděli.“

Rámcovou smlouvu s Promoprem podepsal v létě 2008 Novák. Uvedl ale, že tak učinil na přání Vondry a po zdůvodnění jeho lidí.

Mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob v neděli Právu sdělil, že nemá informace o tom, že by na tomto ministerstvu pracoval ze svědků, kteří odmítli, že Vondra o zakázce nic nevěděl, někdo jiný než jeho bývalá náměstkyně Jana Hendrichová. [celá zpráva]

Ta je nyní na MF ředitelkou odboru mezinárodních organizací a Právu mj. řekla, že „obecně lze říci, že o závažných věcech jsme pana vicepremiéra na pravidelných poradách informovali a zasílali mu potřebné dokumenty“.

Manažeři roku

Za firmou Promopro, která získala od státu lukrativní zakázku za tři čtvrtě miliardy na zajištění technických služeb na akcích spojených s předsednictvím EU, stojí manželé Jaroslav a Milena Veselí. Ti nyní čelí mj. podezření, že si z peněz od státu neoprávněně ponechali až 150 miliónů korun.

Jak zjistil server Aktuálně.cz, Veselý je bývalý filmový technik a jeho žena, ekonomka Milena, někdejší vedoucí účtárny Čedoku. „S podnikáním začínali v chodovské garáži (v Praze) s domácím telefonem a faxem,“ napsal server.

V roce 2008 už ale obrat Promopra podle účetní závěrky dosáhl 131 miliónů a o rok později, tedy v roce českého předsednictví, 493 miliónů Kč.

Veselý Právu přiznal, že jeho firma v letech 2008 a 2009 v souvislosti s předsednictvím fakturovala Úřadu vlády celkem asi 496 miliónů. To by znamenalo, že v letech 2008 a 2009 pocházelo zhruba 80 procent tržeb pouze ze zakázek od vlády.

Vstupenkou do světa lukrativních stamiliónových zakázek bylo pro Promopro podle serveru špičkové vybavení. Veselí se v devadesátých letech podle něj zadlužili a nakoupili drahou audio- a videotechniku, kterou začali pronajímat. Začínali prý s inzeráty v médiích a postupně získávali kontakty na politiky a další vlivné osoby, které jim otevřely cestu k vysokému byznysu.

Z dostupných zdrojů také vyplývá, že manželé Veselí už několik let sklízejí úspěchy v nejrůznějších soutěžích. Veselá se stala v roce 2004 Manažerkou roku 2004 (v kategorii Manažer odvětví), společně s manželem pak bodovali v této soutěži i v pozdějších letech.

Rádi hrají golf

Na svých webových stránkách se Promopro pyšní tím, že kromě českého předsednictví technicky zajišťovalo například zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000 a summit NATO o dva roky později. Přísun zakázek firmě zajišťovala zřejmě nadstandardní spolupráce s Kongresovým centrem Praha (KCP).

Vondra megazakázku pro Promopro obhajoval tím, že jeho spolupráce s KCP byla dokonce exkluzivní. To však vedení Kongresového centra v pátek odmítlo s tím, že smlouva mezi ním a Promoprem nevylučuje možnost využití nabídky jiné firmy a Promopro tak nikdy žádnou exkluzivitu nemělo.

„Zveřejněné informace považujeme za zkreslené a neúplné, poškozující naši společnost,“ sdělil s poukazem na aféru kolem předsednictví Veselý. On a jeho žena se podle Aktuálně.cz netají tím, že si dopřejí luxus. „Své dovolené nejčastěji tráví v izraelském letovisku Eilat nebo na horách, jezdí luxusními vozy a hrají rádi golf,“ uvedl server.

Podle deníku Blesk vlastní luxusní vily v Ohrobci u Prahy a v Tvoršovicích na Benešovsku, podle výpisu z katastru nemovitostí by jim měl patřit i dům v Libkovicích pod Řípem nebo byt v pražských Dejvicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám