Hlavní obsah

Ostravsko se dusí v prachu, děti by neměly vycházet ven

Právo, ČTK, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už druhým dnem se nejenom Ostravsko, ale prakticky většina území Moravskoslezského kraje dusí ve smogu. Množství polétavého prachu v ovzduší na většině měřících stanic vysoce překračuje zákonem povolené limity. Odborníci doporučují, aby děti a nemocní lidé nevycházeli ven. Dopravní podnik Ostrava od pátku až do odvolání přepravuje cestující ve čtyřech hlavních dopravních zónách zdarma.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dopravní podnik v době smogu přepravuje cestující zdarma.

Článek

Nejhorší situace je v sobotu dopoledne v Havířově, Bohumíně a také ve Věřňovicích, kde je limit 50 mikrogramů na metr krychlový vzduchu překročen pětinásobně.

Informace o znečištění ovzduší zveřejňuje na internetu Český hydrometeorologický ústav. Meteorologové nepředpokládají, že by se imisní situace měla během soboty změnit, hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu tak zřejmě zůstanou i nadále nadlimitní.

Situace je velmi špatná v Ostravě, kde jsou limity překročeny čtyřnásobně, a na Karvinsku, kde je prachu nejvíce. Například ve Frýdku-Místku byla naměřena hodnota 232 mikrogramů prachu na metr krychlový, což je téměř pětinásobné překročení přípustného limitu. Dobře na tom není ani Opava, kde bylo naměřeno 129 mikrogramů prachu na metr krychlový.

Největší znečišťovatelé, kteří mají platné regulační řády, proto musejí od pátku dodržovat stanovená ekologická opatření. Pracovníci České inspekce životního prostředí začali dodržování opatření v průmyslových podnicích a teplárnách kontrolovat. Ostravský dopravní podnik ve dnech smogové regulace přepravuje cestující zdarma.

Ovzduší v průmyslových oblastech Moravskoslezského kraje patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě. Lidé, kteří mají chronické dýchací potíže, nemoci srdce, a malé děti, by neměli v současné době vycházet ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám