Hlavní obsah

Bárta se ke sledování politiků vyjádří v sobotu, Nečasovi se omluvil za "děcko"

Právo, Novinky, dan, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otevřeným dopisem premiéru Petru Nečasovi se omluvil ministr dopravy Vít Bárta za výroky, které se objevily ve středu na jeho facebookovém profilu. Podle Bárty větu „Pan premiér se už opravdu začíná chovat jak malé děcko a mně s ním začíná docházet trpělivost“ napsala jeho podřízená. K údajnému sledování politiků agenturou ABL se chce vyjádřit v sobotu dopoledne.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vít Bárta (VV) na tiskové konferenci v Karlových Varech

Článek

„Omlouvám se Vám za pochybení mé podřízené z PR oddělení. Na mém profilu na sociální síti Facebook uveřejnila politicky nevhodný výrok. Přijměte prosím moji omluvu,“ uvedl v otevřeném dopise. Dodal, že na svůj internetový profil přispívá v drtivé většině případů sám.

„Tentokrát však došlo k nedorozumění. Členka PR týmu již byla za své pochybení pokárána,“ uvedl Bárta. Dodal, že již nechce komplikovat dost vyostřenou situaci a že stojí o korektní vztahy v koalici.

Ostrý výrok se objevil již ve středu večer na Bártových stránkách v diskusi na téma výběr policejního prezidenta. Poté, co na jeho výrok ve čtvrtek upozornil server Novinky.cz, výrok nejdříve z internetových stránek zmizel a následně se Bárta od svého výroku distancoval.

„Na facebook to napsal jeden člověk z ministrova PR teamu. Uznáváme, byl to přešlap. Omlouváme se,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf Bártova kabinetu na ministerstvu dopravy Karel Hanzelka.

Výrok se na Facebooku objevil poté, co Nečas ve středu zopakoval pochybnosti o výběru nového policejního prezidenta. Podle Nečase byl způsob výběru policejního šéfa, jak ho nastavil ministr vnitra a šéf VV Radek John protiprávní a Petr Lessy, kterého vybrala Johnova komise, byl předem favorizován.

Poté, co Nečas vystoupil, že dokud se neprověří, zda byl výběr zákonný, tak Lessyho neschválí, se na Bártově profilu objevila tato slova a ta tam i zůstala. „Začínám nabývat pocitu, že premiér Nečas by za policejního prezidenta nejraději Ivana Langera. Můžu ujistit občany i jeho, že to VV nikdy nedopustí...“

Bárta se ke sledování vyjádří v sobotu

Bárta v pátek odpoledne také oznámil, že se v sobotu v 11 hodin v pražské kavárně Café Louvre vyjádří k dokumentům, které mají dokazovat, že jeho někdejší bezpečnostní agentura ABL sledovala politiky Prahy 11.

V úterý slíbil, že se ke kauze vyjádří do tří dnů.

Redaktoři MfD, která kauzu otevřela, Bártu na tiskové konferenci v Karlových Varech vyzvali, aby si dokumenty, které mají dokazovat sledování politiků lidmi z agentury ABL, na místě prohlédl a zhodnotil. To však Bárta odmítl s tím, že část dokumentů, která už byla zveřejněna na internetu byla, „silně zmanipulována.“

Jak vyplynulo z debaty, Bárta se nad dokumenty, které mají sledování dokazovat, odmítl setkat už v průběhu týdne. Ministr loni dal čestné slovo premiéru Petru Nečasovi, že jeho agentura politiky nesledovala.

Deník ale tvrdí, že má důkazy, které to potvrzují. „Chci ukázat světu, jak je s dokumenty manipulováno,“ vysvětlil, proč se nechce před zveřejněním nejdříve na dokumenty podívat a vyhodnotit je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám