Hlavní obsah

Hašek má v souboji o oranžový trůn v Lidovém domě navrch

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek může být po uplynulé sobotě spokojený. Na konto si připsal další tři nominace na post předsedy ČSSD. Celkově už jich posbíral šest, zatímco jeho rival, úřadující šéf oranžových Bohuslav Sobotka, má jen tři nominace. Klání o oranžový trůn provází změny v mocenské mapě ČSSD, třenice a zákulisní hry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek si zatím vede dobře. O pozici lídra strany bude ale jasno až v březnu.

Článek

Hejtman brousící si zuby na ovládnutí Lidového domu už získal podporu na krajských konferencích pardubické, českobudějovické, ústecké, pražské, zlínské a plzeňské ČSSD. Sobotka, který by v Lidovém domě naopak rád vydržel, se může pochlubit nominací od karlovarské ČSSD a také pardubické a plzeňské. Ty totiž nominovaly šalamounsky oba kandidáty.

Nikoho si nevybrala královéhradecká krajská soc. dem. a též moravskoslezská, která se konala v sobotu. Podle některých delegátů zde Haškovi unikla nominace proto, že 19 hlasovacích lístků v jeho prospěch bylo kvůli chybnému označení prohlášeno za neplatné.

Nebylo by to správné klání o předsednický post, kdyby i v tomto případě nepanoval spor. Šéf volební komise Karel Sibinský totiž tvrdí, že i kdyby se uznaly chybně označené lístky, Haškovi by to k nominaci nestačilo.

Oba mají své zastánce

ČSSD má před sebou ještě krajské konference na Vysočině a Liberecku. Ostře sledovaná bude jihomoravská a též poslední v řadě, středočeská.

Šéf této organizace soc. dem. Richard Dolejš, stejně jako hejtman David Rath, přitom stojí na Sobotkově straně hřiště. Hašek se ve středních Čechách může opřít o místopředsedu ČSSD Milana Urbana.

Hašek i Sobotka si postupně vybudovali podpůrná vojska složená z jejich věrných. Ti pak veřejně i v zákulisí působí na řadové straníky a hlavně na delegáty konferencí. Na Haškově straně stojí většina hejtmanů nebo třeba místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Sobotku by si rád přál v čele ČSSD šéf Senátu Milan Štěch, či pražský zastupitel Jiří Dienstbier.

Součástí bitvy o Lidový dům je i taktizování. O nominace na post předsedy se ucházel též exministr vnitra Martin Pecina. V sobotu se ale na konferenci moravskoslezské soc. dem. kandidatury vzdal a podpořil Haška. Pecina by se rád v budoucnu podílel na práci ve stínové vládě ČSSD. A právě to dráždí Sobotkův tábor. Nyní je totiž stínovým ministrem vnitra Sobotkův příznivec, poslanec Jeroným Tejc. Hašek v křesle předsedy by mohl znamenat jeho nahrazení Pecinou.

Souboj v ideologické rovině

Olej do ohně přilila i další záležitost. Na rozdíl od Peciny nebyl Tejc přizván ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) do komise pro výběr nového policejního prezidenta.

Souboj se vede i v ideologické rovině. Hašek, který je autorem programového dokumentu Desatero ČSSD nové generace, je svými protivníky obviňován z úkroku doprava, což vehementně označuje za lež. Sobotka se opřel o středolevicové a levicové intelektuály. Společně s některými z nich založil institut s názvem CESTA. Podporu Sobotkovi vyslovuje například někdejší šéf Strany zelených Jakub Patočka.

Paroubek přichází o vliv

Aby toho nebylo málo, do předsjezdové hry se snaží vstupovat expředseda soc. dem. Jiří Paroubek. Příliš se mu ale nedaří, naopak postupně přichází o zbývající vliv v rámci strany. V sobotu skončil ve funkci předsedy ústecké krajské ČSSD Paroubkův rodinný přítel a pravá ruka Petr Benda.

Místní soc. dem. k tomu uštědřila Paroubkovi citelný políček, když nominovala na místopředsednickou funkci bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou a děčínského poslance Jaroslava Foldynu. Oba působí na Paroubka jak červený hadr na býka.

Vše bylo dovršeno přáním ústeckých oranžových, aby se čestným předsedou strany stal na březnovém sjezdu ekonom Valtr Komárek. Ačkoliv byl jeden čas jeho rádcem, nyní má Paroubek pro Komárka jenom nevybíravé odsudky. Ostatně, nápad, aby se Komárek stal čestným předsedou ČSSD, je další záležitostí, která vyvolává třenice mezi jednotlivými tábory ve straně.

Složitá pozice vítěze

Definitivně jasno o tom, kdo povede ČSSD, bude v březnu, kdy se koná sjezd. Regule přitom umožňují, aby se přímo na jednání objevili další kandidáti na post předsedy. V každém případě  nový šéf oranžových nebude mít jednoduchou pozici.

Na podzim 2012 totiž bude soc. dem. obhajovat třináct hejtmanství. Každá ztráta půjde na vrub lídra, který pak může mít potíže s obhájením pozice v roce 2014, kdy jsou i volby do Sněmovny. Jde o hodně. Politik, který v roce 2014 povede ČSSD, bude mít šanci stát se premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám