Hlavní obsah

Vzniká veřejná sbírka na podporu odcházejících lékařů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lékařský odborový klub (LOK) zakládá veřejné konto na podporu lékařů, kteří chtějí odejít z nemocnice a po 1. březnu budou bez práce. Zároveň vyhlásili v pátek druhou vlnu hromadných výpovědí lékařů. Podle šéfa LOK Martina Engela stoupá mezi lékaři pobouření kvůli reakci ministerstva zdravotnictví a údajnému nátlaku na doktory, kteří již výpovědi podali.

Foto: Václav Pergl, Právo

Šéf Lékařského odborového klubu vyhlásil druhou vlnu odchodů

Článek

Podle Engela vedlo ke zřízení konta to, že se odborům ozývali lidé, kteří chtěli lékařům v nezaměstnanosti pomoci. „Přispívat do něj chtějí jak lékaři v ČR, tak ze zahraničí, kteří nás podporují a uvědomují si, jak velký boj v ČR vedeme, a chtějí nám pomoct,“ řekl Právu Martin Engel, předseda LOK.

Na dotaz Práva, zda to nepobouří veřejnost, když je všeobecně známo, že průměrný plat lékaře se všemi službami a odměnami je 45 až 50 tisíc korun měsíčně a lékaři chtějí, aby byl ještě o 20 tisíc vyšší, Engel odpověděl: „Netrvám na tom, že nám musí přispívat občané, kteří s námi nesouhlasí. To je logické. Ale víme, že je hodně lidí, kteří na konto přispějí.“

Očekává proto, že i běžní občané na konto pošlou peníze, aby tak ti lékaři, kteří nemocnici skutečně opustí 1. března, nebyli bez finančních prostředků.

Engel dodal, že konto bude přísně odděleno od konta LOK, aby nikdo nemohl organizátory akce napadnout, že z veřejné sbírky organizují akci Děkujeme, odcházíme.

Nejsme vyděrači ani Cvachové

„Přáli jsme si vstřícnou reakci a dobrou vůli. Po devíti měsících ignorace se nyní o nás šíří polopravdy a lži. Jsme prý vyděrači a Cvachové a jde nám jen o peníze. To ale není pravda, chceme jen, aby se tady přestalo krást,“ řekl na tiskové konferenci v pátek Engel.

Zdůraznil přitom, že odbory si nedělají žádné nároky na prostředky z rozpočtu ministerstva zdravotnictví, pouze chtějí, aby resort našel prostředky, které v systému již jsou. „Několikrát jsme na tyto možnosti upozorňovali,“ uvedl Engel s tím, že peníze na platy by se daly najít změnou špatné lékové politiky, špatných nákupů a kontrolou předražených stavebních prací.

Samotnou reformu, kterou představil šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek, lékaři vítají. [celá zpráva]

Podle Engela je však třeba odlišovat reformu od řešení jejich situace, již reforma sama o sobě neřeší.

Začalo zastrašování, tvrdí odbory

Odboráři rovněž upozornili, že se k nim dostaly zvěsti o nátlaku na některé rezignující lékaře ze strany vedení některých nemocnic. Někteří primáři, kteří akci podpořili, byli odvoláni. Například ve Fakultní nemocnici Vinohrady na klinice ORL podle odborářů zazněla vyhrůžka, že nevezmou-li lékaři své výpovědi zpět, bude primář vyhozen. Ve Fakultní nemocnici Brno údajně pak zakázali lékařům, kteří podali výpověď, čerpat dovolenou a všem bylo nařízeno, aby pracovali nad rámec.

„Nátlak je ale mnohem silnější, tyto věci máme ale potvrzeny jen telefonicky nebo ústně, takže to nemáme stoprocentně potvrzeno,“ poznamenal k tomu Miloš Voleman, člen předsednictva LOK-SČL.

Máme informace, že jak stoupá ta brutalita vůči nám, tak těch stoupenců přibývá.

Lékaře to však nezastraší a ve většině případů své výpovědi zpět brát nebudou, domnívá se Engel. Podle něj se také díky stupňujícímu se nátlaku hlásí další lékaři, kteří hodlají opustit své pracoviště.

Odbory odstartovaly v pátek druhou fázi výpovědí, která by měla probíhat v průběhu celého roku. Do ledna počítají s dalšími stovkami až tisíci podanými výpověďmi.

„Je tu ještě obrovský potenciál, máme rezervu například v Praze, Českých Budějovicích nebo Mladé Boleslavi. Máme informace, že jak stoupá ta brutalita vůči nám, tak těch stoupenců přibývá,“ vysvětlil Engel s tím, že se připojí také další lékaři, kteří z různých důvodů nemohli výpověď podat do loňského 31. ledna.

Engel mimo jiné upozornil, že Heger a ředitelé by neměli situaci podceňovat. Odkázal přitom na příklad Polska, kde došlo k podobnému odlivu doktorů z nemocnic, což vedlo k tomu, že některé zásahy prováděli lékaři s neadekvátním odborným zaměřením. Dosud podle něj nejsou dořešeny soudní spory s poškozenými pacienty. „Jestliže budou chybět chirurgové a budou to dělat ortopedi, tak může dojít k pochybením,“ uvedl Engel.

V rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme podalo výpověď na 3 800 lékařů. Chtějí tak donutit ministerstvo, aby zlepšilo podmínky pro výkon jejich profese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám