Hlavní obsah

Matka letošního prvního dítěte v Ústí zrušila adopci a chce odměnu

Novinky, jim
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Město Ústí nad Labem bylo nuceno poopravit tradici, v jejímž rámci předává šek na 20 tisíc korun prvnímu narozenému dítěti ve městě po Novém roce. Letos předalo částku rodičům až druhorozeného Ústečana v roce 2011, jelikož u prvního dítěte matka už před porodem určila, že půjde k adopci, a nebylo tak komu částku předat. Jakmile byla ale prémie vyplacena, žena se ozvala, že adopci ruší a požaduje vyplacení částky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lékaře Masarykovy nemocnice, kde se děvčátko narodilo, matka žádající zrušení adopce a proplacení prémie zaskočila.

„Narození dítěte snad není o soutěžení, připadá mi to nepřístojné,“ komentoval nastalou situaci mluvčí Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic včetně Masarykovy, Jiří Vondra. Doplnil, že ale chápe, když si někdo adopci po porodu rozmyslí.

Matka nejevila o dítě zájem a po porodu odešla z nemocnice. Později se vrátila do nemocnice se svým dědem, adopci vzali zpět a začali se dožadovat uznání prvenství.

Vondra měl magistrátu předat jméno dítěte, které má být odměněno. „Dítě určené k adopci nemá jméno, nemohu ho fotit, je to nesvéprávný občan, není komu předat dar,“ vysvětluje Vondra, proč jako vhodného kandidáta pro převzetí daru uvedl až druhé dítě.

Žádostí matky, která se původně dítěte zřekla, se nyní bude zabývat magistrát. Vondra už celou věc projednal s právníky a podle nich Masarykova nemocnice nepochybila.

Dítě zřejmě matka dostane do péče, pokud adopci opravdu zruší, odměnu ale zřejmě ne.

Dcera byla vystrašená, říká dědeček

Stanovisko nemocnice se ale ještě pokusí zvrátit dědeček "prvorozeného" dítěte Jan Jaroš, který se podle informací Novinek v případu velmi angažuje. V Ústí jde o veřejně známou osobu. Na podzim 2010 kandidoval za KDU-ČSL do Senátu. Muž už ve středu obcházel redakce některých médií.

"Dcera byla vystrašená, ani nevěděla, že je těhotná. A když se jí ptali, jestli si to dítě nechá, odpověděla, že asi ne," popsal situaci v TV Nova Jaroš.

Reklama

Výběr článků

Načítám