Hlavní obsah

Martinů se nejdřív sejde s Nečasem. Pak řekne, jestli odejde

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu dopoledne přijal policejního prezidenta Oldřicha Martinů, kterého v pondělí vyzval ministr vnitra Radek John (VV) k rezignaci. Klaus chtěl s Martinů hovořit o současné situaci, která se kolem něj vytvořila. Martinů po schůzce řekl, že o svém setrvání ve funkci rozhodne až po schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČR Václav Klaus a policejní prezident Oldřich Martinů

Článek

Martinů po schůzce s Klausem na krátkém setkání s novináři prohlásil, že s prezidentem jednal o všech aspektech současné situace na ministerstvu vnitra i v policii. Velmi si váží toho, že si na něj Klaus udělal čas a bude to brát v potaz při svém rozhodování o setrvání ve funkci.

"Pro mne to je velmi významný signál, že si prezident na mě udělal osobně čas, a tento signál budu brát velmi vážně v potaz při svém rozhodování o své další budoucnosti, respektive setrvání na pozici policejního prezidenta," řekl Martinů. Z rozhovoru s Klausem prý měl "velmi dobrý pocit" a bude o něm informovat ministra Johna.

Stejně tak bude pro něj významný i názor premiéra Petra Nečase (ODS), s nímž se sejde na začátku příštího týdne. Do té doby nebude činit žádná rozhodnutí.

„Považoval jsem za nutné po návratu z Libye si s policejním prezidentem o nynější situaci pohovořit,“ řekl před schůzkou Klaus s tím, že nemá vůči policejnímu prezidentovi žádné kompetence, ale tento post považuje za jeden z nejdůležitějších v zemi, takže chce vědět, co se děje.

„Prezident musí nutně dbát na kontinuitu fungování České republiky,“ prohlásil Klaus v návaznosti na to, že nemá pravomoci do obsazení tohoto postu co mluvit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Oldřich Martinů

John zveřejnil výzvu, aby Martinů rezignoval, na pondělní tiskové konferenci, na níž hovořil o údajně neutěšené situaci v policii. Martinů k tomu ve středu poznamenal, že zpochybňování jeho pozice má vliv i na bezpečnostní situaci v zemi.

Nástupce Martinů má podle Johna do konce letošního roku vybrat expertní tým.

Nečas uvedl, že o Johnově kroku předem nevěděl. Johna požádal o schůzku v nejbližších dnech a rozhovor "mezi čtyřma očima". "To znamená bez přítomnosti kohokoliv jiného například ze strany Věcí veřejných, což se mimochodem ne vždy daří úplně úspěšně," podotkl.

Martinů své lidi nepodporuje, tvrdí bývalý náměstek

Bývalý zástupce policejního prezidenta a nový náměstek ministra vnitra Viktor Čech v rozhovoru pro Právo řekl, že policisté zabývající se nejzávažnější kriminalitou necítili ze strany Martinů podporu.

"Popsal bych tu atmosféru jako totální nespokojenost ředitelů těch útvarů s vedením," řekl. Jemu se prý nepodařilo prosadit, aby vůči těmto jednotkám nebyly uplatňovány stejné plošné škrty jako v celé policii. Ředitelé prý žádají, aby mohli nabírat nové lidi a pořizovat nové technologie. [celá zpráva]

Martinů se nad Čechovou kritikou podivil. "Kritizuje tam to, za co on odpovídal, za úkoly, které měl uloženy on ode mne," řekl. Neměl prý náznaky o tom, že by chtělo více ředitelů policejních útvarů odejít. "Věděl jsem o jednom řediteli a ten byl v kompetenci pana Čecha," řekl Martinů.

V médiích se již objevily spekulace o možném nástupci Martinů. Například podle týdeníku Respekt by mohlo jít o Jana Berouna, který pracuje v rozvědce, státního zástupce Josefa Štěpinu, náměstka Martinů Ivana Bílka, šéfa policie Zlínského kraje Bedřicha Koutného nebo ředitele policie Moravskoslezského kraje Tomáše Tuhého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám