Hlavní obsah

Blíží se konec policejního prezidenta, John ho vyzval k rezignaci

Právo, Novinky, jt, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John (VV) v pondělí vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k rezignaci. Ministr také oznámil, že nástupce bude hledat tým expertů. Policejního prezidenta jmenuje a odvolává ministr vnitra, na základě koaliční smlouvy k tomu však aktuálně potřebuje souhlas premiéra Petra Nečase, který si kontrasignaci vymínil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV) s policejním prezidentem Oldřichem Martinů (vlevo)

Článek

Martinů přes svého mluvčího Jiřího Vokuše vzkázal, že výzvu Johna bere vážně, nicméně požádal ministra o společnou schůzku i s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Teprve poté se rozhodne. Podle zdrojů Práva dostal Martinů nabídku na post v diplomacii.

John návrh na rezignaci zdůvodnil tím, že policejní prezident nemá důvěru lidí ve vedení celorepublikových útvarů. Kritizoval i personální problémy, které vedly k odchodu náměstka pro kriminální službu Viktora Čecha. John potvrdil, že Čecha jmenuje svým náměstkem pro mezinárodní vztahy. Ministrovi vadí i masivní úniky informací.

Policejní prezident je podle některých právních výkladů neodvolatelný s výjimkou případu, kdy by spáchal trestný čin. Může pouze sám rezignovat.

Premiér Nečas se chce s Johnem v nejbližší době setkat "mezi čtyřma očima". Nečas se pozastavil nad tím, že jej John o svém rozhodnutí vyzvat Martinů k rezignaci předem neinformoval.

Civilista v čele resortu by narazil na odboráře

John avizoval výměnu v čele policie také v neděli, ale neupřesnil, kdy by k ní mělo dojít. V souvislosti s vedením v policii také John řekl, že ho znepokojuje neobjasněná rezignace náměstka Čecha.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John na tiskové konferenci

Martinů se v poslední době postavil proti Johnovu záměru svěřit v rámci auditu citlivé informace o policejních šéfech soukromé firmě.

Zatím není jasné, koho chce John do čela policie dosadit. Po nástupu do funkce mluvil o tom, že by mohl policii vést „některý z jejich lidí“. Po kritických ohlasech, které si jeho slova vyložily jako některé lidi z VV, John upřesnil, že by se mělo jednat o „nekomunistu“.

Začátkem listopadu si John pohrával také s možností, že by polici mohl vést i civilista, ale taková varianta vzbudila nevoli u policejních odborářů. [celá zpráva]

Rezignovat by měl sám John, míní opoziční ČSSD

Podle stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce by měl spíše než Martinů rezignovat rezortní šéf John. „Pokud dnes Radek John mluví o tom, že „policie potřebuje uklidnit“, měl by to být spíše on, kdo by měl na svou funkci rezignovat. Na druhé straně bych se Oldřichovi Martinů nedivil, kdyby výzvu vyslyšel. Spíše ale proto, že pracovat pod takovým ministrem je za trest,“ uvedl v pondělí Tejc v tiskovém prohlášení.

Podle stínového ministra hledá John po novinářích a odvolaném tiskovém mluvčí další oběť, která může za stav rezortu vnitra a negativní mediální hodnocení ministra. „Vyzývat policejního prezidenta k rezignaci je jen dalším zoufalým krokem k odvrácení neodvratitelného, tedy odchodu ministra Johna z funkce,“ míní Tejc. Stínový ministr přitom doufá, že novým policejním prezidentem nebude člověk blízký Věcem veřejným.

Kdo stál v čele policie
Ředitelé
František Zelenický (1991-1992)
Ivan Vyleta (1992)
Prezidenti
Ivan Vyleta (1993)
Stanislav Novotný (1993-1994)
Oldřich Tomášek (1995-1998)
Jiří Kolář (1998-2005)
Vladislav Husák (2005-2007)
Oldřich Martinů (2007-dosud)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám