Hlavní obsah

Kalousek: Je to kmotrovská koalice korupčního kartelu

Právo, Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska se uzavřením koaliční dohody mezi ODS a ČSSD v Praze pouze potvrdily informace, podle nichž byly obě strany dávno dohodnuté. Dohoda podle něj spočívala v tom, že když dají dohromady většinu, v rámci svých společných zájmů, které nezveřejňují, budou společně vládnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Je to koalice, která si nemůže říkat velká, protože velká koalice je koalice dvou největších stran. Já mám pro ni pracovní název, a to 4K - to je kmotrovská koalice korupčního kartelu,“ řekl Právu Kalousek.

„Je to koalice, která si nemůže říkat velká, protože velká koalice je koalice dvou největších stran. Já mám pro ni pracovní název, a to 4K - to je kmotrovská koalice korupčního kartelu,“ řekl Právu Kalousek.

Ministr financí se domnívá, že výsledek v Praze nemůže mít vliv na spolupráci v rámci vládní koalice.

„Bez ohledu na to, že ODS se chová tak, jak se chová, my zůstáváme odpovědní svým voličům v tom, co jsme slíbili, že budeme dělat. Samozřejmě obávám se toho, že tímto krokem vláda přijde o podporu pražských pravicových voličů a to je škoda,“ dodal Kalousek.

Chování TOP 09 už se nedivím, řekl Nečas

Podle předsedy ODS a premiéra Petra Nečase je uzavření takové koalice politicky nesprávný krok. „Lepší by byla pravicová koalice, což vyjádřili i voliči,“ uvedl Nečas s tím, že pražská ODS jeho názor znala, nicméně vzala to na svoji odpovědnost.

V příštích čtyřech letech bude muset organizace přesvědčovat potenciální voliče, že jednala správně, poznamenal šéf vlády.

Nečas: Koalice ODS a ČSSD v Praze je politicky nesprávnáVideo: ČTK

„Zároveň musím podotknout, že vzhledem k chování TOP 09 nejen na pražské úrovni ale i na celostátní úrovni se divím postupu ODS méně než před čtyřmi týdny,“ dodal Nečas.

TOP 09 nepostupovala správně ani podle Sobotky

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rovněž nehýřil nadšením nad čerstvým spojenectvím s ODS na pražské úrovni. Sobotka se nedávno, na rozdíl od Nečase zaštiťujícím se demokratickými vnitrostranickými principy, pokusil dokonce zakázat nepopulární spojenectví pražské organizaci ČSSD shora, jeho návrh však ve vedení neprošel.

„Teď je to na odpovědnosti ČSSD. Změnu pro pražský magistrát v této koalici může zaručit jen soc. dem.,“ řekl k tomu Sobotka a dodal, že sociální demokraté by měli být motorem oněch změn.

Stejně jako Nečas zkritizoval strategii TOP 09. „Postup TOP 09, kdy jednostranně a zcela ideologicky upřednostňovala ODS a ČSSD byla odsunuta na vedlejší kolej, nebyl správný postup,“ uvedl šéf ČSSD. „Od začátku jsem deklaroval, že koalice soc. dem. s TOP 09 by byla přijatelnější,“ doplnil.

John: velká koalice jako východisko celostátní politiky?

Překvapen nebyl vývojem na pražském magistrátu ani předseda VV Radek John. "Celá řada účelových kroků minulých týdnů tomuto scénáři odpovídala. Pro voliče je to velké zklamání," uvedl John.

"Pokládám si otázku, zda vznik velké koalice v pražské metropoli není předznamenáním ambic řešit celostátní politiku obdobným způsobem. I o tom rozhodne veřejné mínění dalších dní," uzavřel John.

Podvod na voličích, tvrdí lidovci

Nesouhlas s uzavřením koalice deklarovala i KDU-ČSL. "ODS odmítla vzít na vědomí, že Pražané jí ve volbách nedali důvěru k vedení magistrátu," stojí v usnesení pražského předsednictva.

"Pražská ČSSD uzavřením velké koalice popřela sama sebe a vše, co ústy svého lídra během předvolební kampaně deklarovala. Její postup nelze hodnotit jinak než jako podvod na voliči, předvolební sliby nelze označit mírnějším výrazem než lež," nebrali si lidovci servítky.

Sarkasticky volby komentoval bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. "Ani jsem si kvůli práci nevšiml, že se v Praze konaly nějaké volby. Kdo vyhrál?" napsal Právu expremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám