Hlavní obsah

ČSSD navrhuje na předsedu Senátu Milana Štěcha

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přemysla Sobotku (ODS) vystřídá s největší pravděpodobností v čele Senátu současný místopředseda této parlamentní komory a bývalý odborový předák Milan Štěch (ČSSD). V úterý se na tom dohodl klub senátorů sociální demokracie, který Štěcha do druhé nejvyšší ústavní funkce v zemi nominoval. Oranžoví mají v Senátu většinu 41 hlasů z 81.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Štěch

Článek

„Kandidátem na předsedu za soc. dem. je pan senátor Milan Štěch,“ informoval šéf klubu Petr Vícha na úterní tiskové konferenci. „Samozřejmě je to závazek,“ sdělil Štěch. Na posty místopředsedů Senátu klub soc. dem. nominoval nového senátora a místopředsedu strany Zdeňka Škromacha a stávající první místopředsedkyni horní komory Alenu Gajdůškovou.

Ve funkci předsedy senátorů ČSSD byl potvrzen právě Vícha. „Dostal jsem opět důvěru senátorského klubu jako předseda klubu,“ uvedl. Klub senátorů ČSSD rozhodoval o nominacích v tajné volbě.

ODS chce za prvního místopředsedu Senátu dosavadního šéfa komory Přemysla Sobotku. Pro ČSSD to není problém. „Myslím si, že tady nebývalo zvykem, že si strany lustrovaly návrhy,“ sdělil Vícha. Připomněl, že soc. dem. podpořila Sobotku na post šéfa Senátu.

Jasné zatím není, zda se sníží počet místopředsedů Senátu z pěti na čtyři, na toto téma probíhají diskuse. Pokud by ale ke změně nedošlo, ODS by podle Víchy měla dva místopředsedy a pátý by připadl lidovcům. Jejich klub bude totiž mít šest členů, zatímco TOP 09 jen pět.

O návrzích ale ještě musí definitivně rozhodnout Senát na svém zasedání. Podle Štěcha se tak stane na schůzi horní komory 24. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám