Hlavní obsah

Vláda chce úsporné zákony projednat v legislativní nouzi

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Vláda se na svém mimořádném jednání v úterý večer ve Sněmovně dohodla, že návrhy zákonů zajišťující zavedení úsporných opatření předloží Sněmovně ve stavu legislativní nouze, o jehož vyhlášení požádá předsedkyni Sněmovny. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Nečas řekl, že kabinet požádá předsedkyni Sněmovny o vyhlášení stavu legislativní nouze od 1. do  5. listopadu. Zároveň bude vláda chtít, aby byla čtveřice zákonů projednána ve zkráceném jednání. Do deseti dnů by je musel následně projednat Senát. Předložené normy budou nyní staženy z programu stávajícího jednání Sněmovny.

Nečas oznámil, že v případě nepřijetí čtveřice zákonů, by bylo ohroženo přijetí rozpočtu, došlo by ke zhoršení ratingu ČR a ke zvýšení nákladů na dluhovou službu. Podle Nečase by škody šplhaly do 10 miliard korun. Kabinet chce, aby normy platily od začátku příštího roku.

Čtveřice norem obsahuje omezení státní podpory stavebního spoření, úsporný balíček ministerstva práce a sociálních věcí, snížení příspěvku politickým stranám za mandáty zákonodárců a krajských zastupitelů a daňové změny.

Kabinet chce udržet schodek rozpočtu pro rok 2011 ve výši 135 miliard korun.

Nečas přiznal, že koalice s odmítavým postojem opozičních zákonodárců počítala, obstrukce ze strany ČSSD, která předčasně ukončila dnešní jednání, ji však donutila jednat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám