Hlavní obsah

Důvěra v Klause výrazně propadla, ukázal průzkum

Novinky, jim
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se těší stále nižší důvěře obyvatelstva, agentura SANEP dokonce mluví o historickém minimu. Podle jejího říjnového internetového průzkumu deklarovalo důvěru v hlavu státu méně než polovina z 25 tisíc dotázaných. Přesto si prezident v důvěryhodnosti vede nejlépe mezi nejvyššími ústavními činiteli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Klause podpořilo v průzkumu 49 procent respondentů, nedůvěru mu vyjádřilo 43 procent lidí.

„Ze všech sledovaných průzkumů společnosti SANEP se tak důvěra v prezidenta republiky ocitla v říjnu na historickém minimu. Prezident zažil pokles důvěry i v lednu, kdy mu vyjádřilo důvěru sice 58 procent dotázaných, ale nejlépe hodnoceným ústavním činitelem se stal tehdejší premiér Jan Fischer, kterému důvěřovalo 83 procent respondentů, a několikrát tak sesadil Klause z jeho prvenství v hodnocení důvěry,“ dodávají k tomu autoři průzkumu.

Nečas šlape Klausovi na paty

V pomyslném žebříčku důvěryhodnosti šlape Klausovi na paty předseda vlády Petr Nečas (ODS), jemuž důvěru vyjádřilo 48 procent dotázaných. Nedůvěru mu vyjádřilo skoro stejně tolik lidí jako Klausovi.

„Důvěra vyjádřená novému předsedovi ODS a premiérovi Petru Nečasovi je překvapivá, je v těsném závěsu za Václavem Klausem a i v ostatních průzkumech je velice kladně hodnoceným politikem,“ uvádějí autoři průzkumu.

Na třetím místě se umístil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, věří mu celkem 45 procent lidí, v lednu přitom deklarovala důvěru rovná polovina.

Vyjádřená důvěra v nejvyšší ústavní činitele (v procentech)
Ústavní činitel (předchůdce)Říjen/2010Leden/2010
Prezident Václav Klaus49,158,4
Premiér Petr Nečas (Jan Fischer)47,982,9
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský44,749,8
Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (Miloslav Vlček)41,530,2
Předseda Senátu Přemysl Sobotka32,532,7

Výrazně si ovšem polepšil institut šéfa dolní komory, který o léta zastává první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. V průzkumu ji podpořilo 41, procenta dotázaných, což znamená oporoti lednu skok o deset procentních bodů. Její předchůdce Miloslav Vlček se mohl začátkem roku těšit ani ne třetinové podpoře.

Nejhůře si v průzkumu vedl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který právě obhajuje svůj mandát senátora v Liberci. Věří mu jen třetina respondentů. V porovnání s lednovými výsledky u Sobotky nedošlo k prakticky žádnému posunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám