Hlavní obsah

Údajné kupčení s hlasy v Krupce bude mít zřejmě dohru u soudu

– Krupka
Právo, koc, mp

Výsledek komunálních voleb v Krupce na Teplicku bude pravděpodobně napaden u soudu. Radí se o tom strany a sdružení, kterým se nelíbí průběh voleb ve městě. Podle nich byl výsledek zmanipulován ve prospěch sdružení Šance pro město, které ve volbách se ziskem šesti mandátů zvítězilo před ODS, KSČM a ČSSD, které obsadí po třech křeslech v 21členném zastupitelstvu.

Foto: Pavel Horák, ČTK

Lidé v Krupce čekají před volební místností.

Článek

Výsledek voleb měly ovlivnit hlasy zdejších Romů, které k volební místnosti v ZŠ Maršovská sváželo dodávkové auto. Nábor voličů před místní prodejnou údajně organizoval zatím neznámý muž. Za zakřížkování příslušného sdružení měli Romové inkasovat údajně 300 korun.

„Nic podobného jsem dosud neviděla,“ řekla Právu Miloslava Bačová ze sdružení Zdravá Krupka, které získalo dva mandáty. Případem se zabývala i policie, porušení zákona ale neshledala.

Lídr kandidátky vítězného sdružení a dosavadní místostarosta Zdeněk Matouš se od údajného kupování hlasů v romském sídlišti důrazně distancoval. „Je to nesmysl, nikomu jsme za hlasy nic nedávali,“ řekl Právu.

Obdobný případ řeší police v Chodově na Sokolovsku. Lidem v lokalitě Železný Dvůr, kde žijí především Romové a sociálně slabé rodiny, kdosi nabízel 150 korun, aby volili předem určenou stranu. Navíc je ve větším počtu svážela k volební místnosti šedá dodávka.

„Stále to šetříme,“ uvedla v neděli policejní mluvčí Martina Hrušková.

Objevily se názory, že za případem stojí lidé kolem chodovského sdružení Volba pro město (VPM). Její lídr Jan Sinkule Právu řekl, že o ničem neví. „Nic takového jsme nedomlouvali,“ poznamenal Sinkule.

„Zvažujeme, že průběh voleb napadneme,“ uvedl Josef Pojar, lídr ČSSD v Chodově. VPM nakonec v Chodově získala v jednadvacetičlenném zastupitelstvu 2 křesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám