Hlavní obsah

Strany se hádají, kdo je vítězem voleb

Novinky, jim
Aktualizováno

Na otázku, kdo vyhrál volby, neexistuje jedna odpověď. Premiér a šéf ODS Petr Nečas má výsledky víkendových voleb za potvrzení trendu z jara, kdy se většina lidí poslala do Sněmovny středopravé subjekty. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je ve shodě se šéfem KSČM Vojtěchem Filipem ale přesvědčen o tom, že lidé odmítají vládní reformy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové parlamentních stran v diskusním pořadu ČT.

Článek

Sobotka zopakoval svou interpretaci voleb coby velké porážky ODS a připomněl, že ztratila na dva tisíce mandátů. „Je to vysvědčení koaliční vládě,“ domnívá se Sobotka. Pro sebe z výsledků voleb Sobotka vyvodil, že jsou důsledkem 20letého postupného posilování ČSSD, která podle něj vyrůstala vedle OF, z jejíž „trosek se skládala ODS“.

Nečas odmítl myšlenku, že by lidé vystavili účet vládní koalici, protože kandidáti stran koalice mají více než soc. dem. s komunisty na levici. Podle něj mluvit o triumfu ČSSD a prohře ODS není poctivé. „Získali jsme nejvyšší počet mandátů, ale je třeba říci, že výsledek z roku 2006 byl unikátní nastavující laťku hodně vysoko, což bylo dáno tehdejší atmosférou,“ podotkl premiér.

Nejsme rychlokvaška, ale vyzrálé víno, které lidé rádi pijí.

Hlava TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že se na jejich výsledku projevil nedostatečně fungující vnitrostranický aparát, což by se mělo během čtyř let vylepšit. Zisk nemalého počtu mandátů připsal především na účet toho, že byla poptávka po nových lidech. „U těch lidí, kteří jsou v úřadech dlouho zahnízdění se začne vždycky projevovat určitá prohnilost nebo nedbalost a ta poptávka tady vždycky je,“ vysvětlil.

Postavil se také proti výrokům Václava Klause, který varoval před novými stranami a označil je za rychlokvašky. „Nejsme rychlokvaška, ale vyzrálé víno, které lidé rádi pijí,“ řekl Schwarzenberg. Všeobecně mu ale z voleb vyplynulo, že český volič je „moudřejší, než by si kdo myslel“.

„Nikde nebodovali extremisté jako jinde ve světě, dokonce i paní Řápková, která vynikala rasistickou politikou, prohrála. To je pro nás obecně dobrá zpráva,“ podotkl ministr zahraničí.

John v čele VV zůstane

Šéf komunistů zase vyjádřil přesvědčení, že volby nepotvrdily trend z května. Podle něj většina lidí odmítla vládní politiku a ČR se nachází v bodu obratu. Neúspěch svých kandidátů v senátních volbách připsal na vrub vlastní neschopnosti vysvětlit svým voličům, proč by měli jejich kandidáty do Senátu podporovat. „Porazili jsme se sami, naši voliči nevnímají přínos Senátu, nechápou jak může pomáhat nebo škodit,“ domnívá se Filip.

John je podle svého vyjádření s výsledky voleb spokojen. „VV měly jen devět zastupitelů na Praze 1, teď mají 300, v každém kraji bojujeme o starostu nebo místostarostu. Nešťastní jsme z magistrátu,“ řekl John. Na otázku, zda zvažuje kvůli propadu preferencí setrvání v pozici předsedy strany, odpověděl záporně.

Nečas: Většina ČSSD by destruovala vládu

Sobotka během pořadu opět zopakoval svoji výzvu k voličům a burcoval je, aby přišli podpořit kandidáty ČSSD do Senátu, aby soc. dem. měla v horní komoře většinu a mohla blokovat vládní návrhy. Sobotka si také stěžoval, že s nimi koalice nejedná o důležitých zákonech.

Nečas se proti tomu ostře ohradil. Zdůraznil, že ČSSD je až do jara nepoužitelná pro rozumný dialog, protože až na jaře příštího roku si zvolí nového regulérního předsedu. Do té doby se ČSSD soustřeďuje na negaci vládní politiky.

Nečas připomněl, že ČSSD poslala do Afghánistánu české vojáky, a pak pokračování mise začala podmiňovat zrušením poplatků u lékaře. „ČSSD tady předvedla politické hokynaření. Tady jde o důvěryhodnost České republiky a ČSSD tady předvádí svou destruktivní politiku,“ upozornil Nečas, jak by mohli soc. dem. blokovat vládní politiku s většinou v Senátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám