Hlavní obsah

Politologové: Voliči reagovali v senátních volbách na vládní škrty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsledky prvního kola senátních voleb, v nichž uspěla především ČSSD, považují někteří politologové za reakci veřejnosti na plány pravostředové koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) zavést od ledna úspory. Podle kabinetu mají zastavit další zadlužování státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Článek

Výsledky komunálních voleb, v nichž tradičně uspěli nezávislí kandidáti, politologové nepovažují za překvapení. Někteří ale varují před přeceňováním úspěchu TOP 09 v Praze.

Politoložka Vladimíra Dvořáková v ČT poukázala na bezobsažnou předvolební kampaň. Velké strany v ní používaly ve velkých městech fráze a běžná hesla, řekla. Zbořil ocenil vysokou volební účast, ve druhém kole senátních voleb příští týden podle něj bude nižší.

Politolog Rudolf Kučera řekl, že výsledky prvního kola senátních voleb odrážejí zneklidnění a obavy veřejnosti z úsporných opatření vlády. Také podle politologa Zdeňka Zbořila byl volební výsledek ovlivněn politikou vlády. Politolog Pavel Šaradín v České televizi (ČT) řekl, že voliči ČSSD patrně přišli k volbám demonstrovat nespokojenost s reformami. Jana Hamanová z agentury SC v ČT poznamenala, že levicoví voliči se chtěli vymezit vůči dění v zemi, jež v uplynulých týdnech provázela i stávka odborářů proti vládním záměrům.

Zbořil soudí, že volby ukázaly obnovené dominantní postavení ČSSD a ODS na pravici a levici.

Politolog Bohumil Doležal pak varoval před přeceňováním úspěchu TOP 09 v Praze, kde tato strana míří k vítězství v komunálních volbách a kde letos ve volebním klání už podruhé porazí ODS - poprvé to bylo při jarních sněmovních volbách. Doležal upozornil, že TOP 09 je "zakotvena" jen v Praze a do budoucna by mohla mít problém udržet se jako relevantní strana. K volebnímu výsledku VV dodal, že "s nimi to zacvičí".

Zbořil poukázal na úspěch KDU-ČSL v komunálních volbách, v nichž lidovci poté, co se na jaře nedostali do sněmovny, skončili mezi stranami na druhém místě. Podle Zbořila to ukazuje, že křesťanskodemokratický či křesťanskosociální proud v regionech nezmizel a že dosavadní problémy KDU-ČSL byly hlavně na celostátní úrovni a v jejím vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám