Hlavní obsah

Vnitro od Nového roku zruší oblastní ředitelství cizinecké policie, rozhodl John

Ministerstvo vnitra zruší k 1. lednu příštího roku sedm oblastních ředitelství cizinecké policie. Místo nich vznikne na každém krajském policejním ředitelství odbor cizinecké policie, který bude zajišťovat většinu agendy, již nyní vykonává cizinecká policie. Současně bude zrušeno 682 a převedeno 696 tabulkových míst. Úspory mají ročně činit skoro 219 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John

Článek

Informoval o tom v úterý mluvčí ministerstva vnitra Jiří Reichl. Transformaci cizinecké policie má na starosti policejní prezident Oldřich Martinů.

O zrušení oblastních ředitelství cizinecké policie a její transformaci v úterý rozhodl ministr vnitra Radek John (VV). Již dříve odmítl obavy, že by zvolený model mohl vést k tomu, že se Česko stane rájem nelegální migrace.

Podle Reichla vybíral John z pěti variant - vybrána nakonec byla tzv. teritoriální varianta. "Přesvědčily mne dva aspekty: úspornost a především protikorupčnost. Zvolená varianta přinese roční úsporu v personální oblasti ve výši 218,778 miliónů Kč," řekl John.

Ředitelství Služby cizinecké policie bude podle Reichla v redukované podobě zachováno, plní totiž úkoly související s ochranou vnějších hranic a se členstvím Česka ve schengenském prostoru volného pohybu osob. "Díky teritoriálnímu modelu řízení budou všechny služby policie působící ve vnitrozemí podléhat jednotnému velení ze strany krajských ředitelství a policejního prezidia," vysvětlil mluvčí.

Reichl dále oznámil, že některé správní agendy související s pobytem cizinců budou převedeny do kompetence ministerstva vnitra. Převod agendy cizinecké policie související s povolováním dlouhodobých pobytů tak bude o dva roky urychlen.

Úspory nákladů

"Předpokládáme také přesun agendy dlouhodobých víz. Zcivilnění celé této agendy uvolní ruce policii při výkonu policejních (nikoli správních) činností a přinese zkvalitnění práce policie v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti. Zcivilnění agend se již v minulosti uskutečnilo v případě občanských průkazů, cestovních dokladů nebo řidičských průkazů. Tento krok také odpovídá praxi rozšířené v zemích Evropské unie," zdůraznil mluvčí.

Převod části správních agend z policie na ministerstvo vnitra podle Reichla přispěje k dalším úsporám nákladů a ke zvýšení protikorupčních standardů. "Dojde také k eliminaci případů zprostředkovatelství, klientelismu a korupce," pokračoval mluvčí.

Pro převod správní agendy z policie na ministerstvo vnitra je nezbytné schválit změny, které bude projednávat Poslanecká sněmovna v rámci vládního návrhu novely zákona o pobytu cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám