Hlavní obsah

Ráno bylo mrazivé, v půli října se vrátí slunečné dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výhled počasí na říjen slibuje dle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty odpovídající dlouhodobému průměru kolem osmi stupňů a průměrnými srážkovými úhrny. Více dešťů lze očekávat v posledních deseti dnech, naopak méně pršet by mělo v půli měsíce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČHMÚ informoval, že po ránu je už třeba počítat i s nízkými teplotami kolem nuly a přízemními mrazíky. Například v pátek bylo ráno v Jihlavě naměřeno do pěti centimetrů nad zemí minus 1,3 stupně Celsia, do dvou metrů pak minus 0,6 stupně, hlásil Novinkám amatérský meteorolog Petr Janoušek.

Mrazy podle ČHMÚ jednoznačně udeřily v horských oblastech, v dopoledních hodinách bylo nejchladněji na Lysé hoře, a to minus 3,3 stupně Celsia.

V průměru se minimální noční teploty pohybovaly mezi pěti stupni a nulou. Přes den by měly teploty vystoupat k 9 až 13 stupňům Celsia. Převažovat by mělo oblačno až polojasno, pouze na jihovýchodě území bude zataženo, deště se ale očekávají jen slabé.

O víkendu by se mělo mírně oteplit. V sobotu se rtuti teploměrů vyšplhají k intervalu 11 až 15 stupňů, v neděli pak ještě o stupeň výše. Oba dny by se měly obejít takřka bez deště, obloha bude polojasná a srážky v mezním případě jen slabé.

Měsíční předpověď s výraznými výkyvy nepočítá

V prvních dnech října by měla být obloha převážně polojasná až oblačná, vyskytovat se budou místy mlhy nebo přeháňky, které budou postupně během první dekády přecházet v deště. Koncem příštího týdne by se ale mohlo začít pomalu vyjasňovat, ubývat oblačnosti i srážek.

Teploty o víkendu a v příštím týdnu se budou v noci pohybovat v průměru mezi dvěma až sedmi stupni Celsia, vyskytnou se i přízemní mrazíky. V závěru týdne by se noční teploty mohly vyšplhat k intervalu od pěti k deseti stupňům. Denní maxima předvídají meteorologové na 12 až 18 stupňů.

Kolem poloviny měsíce by se mělo podstatně vyjasnit, podle ČHMÚ by mělo být převážně jasno až polojasno. Ranní a dopolední mlhy ale budou četnější, a místy se mohou udržet i po celý den. Postupně se bude opět zatahovat a objeví se ojedinělé deště.

Nejnižší noční teploty se očekávají mezi devíti a třemi stupni Celsia, během jasných nocí ale může teplota klesnout až k bodu mrazu, varují meteorologové. Nejvyšší denní teploty se pak vyšplhají k 16 až 20 stupňům Celsia, v zamlžených oblastech nebo místech s nízkou oblačností je však třeba počítat i teplotami kolem 10 stupňů Celsia.

Posledních deset dní se ponese ve znamení velké oblačnosti a četných srážek, které budou později na horách přechodně i smíšené. Nejnižší noční teploty poklesnou k intervalu od osmi ke dvěma stupňům, denní maxima pak k devíti až 15 stupňům Celsia. Postupně by se mělo nadále ochlazovat a v závěru měsíce bude možné odpoledne naměřit šest až 12 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám