Hlavní obsah

Jsem korektní člověk, který maká, řekl Zdeněk Tůma

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát TOP 09 na post pražského primátora, bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, v rozhovoru vysvětluje, proč si vybral právě tuto stranu. Uvádí také, co mu vadí na stávajícím vedení radnice. Sdělil, u jakých zakázek magistrátu se obrátil na antimonopolní úřad, aby je prošetřil. Celý rozhovor vyšel v sobotním Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na pražského primátora a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Článek

Pane Tůmo, už jste vstoupil do TOP 09?

Vstoupil. Nevím přesně datum, ale bylo to někdy v srpnu.

Není v padesáti letech pozdě na vstup do politické strany? Jak to, že vás ještě žádná strana neuhnala?

Naštěstí do roku 1990 mě nikdo nechtěl, a když se ta možnost objevila, tak už jsem naštěstí měl všech pět pohromadě, abych to neudělal. Potom mě už nikdo neuháněl a posledních deset let, co jsem byl v centrální bance, nikoho – ani mne – nenapadlo mě lákat do politické strany. Podle mého je obrovská výhoda, že v České národní bance nejsou žádné osoby, které by v minulosti byly politicky exponované.

Co komunisté před listopadem, ti vás nenaháněli?

Naháněli. Před listopadem se ta možnost objevila a určitě kdybych chtěl – tehdy jsem byl v Prognostickém ústavu – tak bych do strany vstoupil. Valtr Komárek to v té době bral jako něco, co člověka nezabije, je to potřeba, jsme tam všichni, ale jak říkám – to už jsem měl všech pět pohromadě a měl jsem pocit, že se bez toho v životě obejdu.

Pan Schwarzenberg nikdy v životě neměl potřebu být něčím maskotem a někomu podléhat a těžko si představit, že ho teď začal dělat.
Zdeněk Tůma

Uvažoval jste o vstupu do politiky, když jste odcházel z České národní banky?

Ne. Spíše naopak. Centrální banka je také veřejný sektor a přišlo mi, že dvanáct let ve veřejném sektoru je poměrně dost, tak jsem uvažoval o dvou cestách. Buď návrat do akademické sféry plus nějaká kombinace se soukromým sektorem, nebo byznys naplno. Nějaké nabídky dorazily, ale říkal jsem si, že potřebuji odstup, že si vezmu dovolenou a pak budu přemýšlet, ale než to nastalo, tak se objevila možnost kandidovat za TOP 09 v Praze a všechno bylo nakonec jinak.

Z centrální banky jste odešel předčasně; někdo to interpretoval, že jste už věděl, že vstoupíte do politiky.

Kdo je přesvědčený, že jsem to udělal z tohoto důvodu, tomu to těžko vymluvím. Pokud si někdo myslí, že jsem oportunista, protože jsem naskočil do rozjetého vlaku, když TOP 09 uspěla ve volbách, tak mu musím říci, že jsem se o odchodu z ČNB rozhodl ještě před volbami. První, koho to napadlo nebo mi to říkal, byl Vláďa Mlynář, když jsme se spolu bavili, co budeme dělat dál. On končil jako poradce u premiéra Jana Fischera, já jsem v té době už oznámil odchod z banky. Když se mě zeptal, zda bych nechtěl dělat primátora, tak jsem mu řekl, že se zbláznil, ale nicméně pak se ozval Karel Schwarzenberg a už to dostalo jiné obrátky.

Co se vám zamlouvá na TOP 09?

Když jsem byl v centrální bance, někdo se mě na moje preference zeptal, a já jsem odpověděl, že kdo má ekonomické vzdělání, tak těžko může být v levicové části politického spektra. Ale i tuto jemnou poznámku mi soukromě premiér Miloš Zeman vytkl a já jsem uznal, že má pravdu, že bych neměl ani naznačovat své politické preference. Teď to říci můžu. Jsem pravicový volič a vždycky jsem se pohyboval ve spektru ODA, ODS či pravicové strany. A v daném okamžiku mi ale přišla zajímavější a přitažlivější TOP 09. Možná mi připadá zábavnější pomáhat něco budovat než naskočit do těžkopádné mašiny.

ODS je ve fázi, která by se dala nazvat rekonstrukce strany.

Vzhledem k tomu, že se jedná o komunální volby, tak pražská ODS je momentálně ve stavu, kdy je pro mě nepřijatelná. TOP 09 je strana v pravicové části spektra, která je mi sympatická, dlouho se známe s Karlem Schwarzenbergem, koneckonců velmi dobře pracovně s Mirkem Kalouskem. Já jsem to říkal už kdysi Kalouskovi. Když mi v době, kdy byl ministr a já guvernér, oznámil, že o založení strany uvažuje, odpověděl jsem mu: hele, to je sympatický projekt. Kdybych chtěl do politiky, tak bych do toho s vámi šel. Ale to bylo v době, kdy do konce mého mandátu bylo ještě daleko, takže jsem o tom vůbec neuvažoval.

Přijde mi nefér podepisovat smlouvu v řádu stovek miliónů korun na pět let, když už probíhá volební kampaň a za měsíc jsou volby.
Zdeněk Tůma

Co říkáte na tandem Schwarzenberg – Kalousek?

Mně přijde jako dobrý, protože Karel Schwarzenberg má obrovskou reputaci, v oblasti zahraniční politiky i ve společnosti. Kalousek dlouhodobě patří mezi velmi talentované, schopné a zkušené politiky. Kvůli nim mi bylo hned jasné, že ta strana má šanci na úspěch a že to nebude jeden z těch pokusů, kdy někdo z trucu založí stranu. Jak Kalousek, tak Schwarzenberg velmi dobře vědí, že si to musí odpracovat, že musí vytvořit standardní struktury, že musí jezdit po zemi a že to nemůže být nějakým pražský salónní klub.

Co říkáte na názor, že Schwarzenberg je pouhý maskot a skutečný vládce strany je Kalousek?

Myslím, že pan Schwarzenberg nikdy v životě neměl potřebu být něčím maskotem a někomu podléhat, a těžko si představit, že ho teď začal dělat. Oni dva spustili projekt TOP 09 a mají určitě nejsilnější slovo ve straně. Myslím, že ten tandem dobře funguje, protože se navzájem respektují.

Jste člověkem politickým? Máte stranické ambice?

Nevím. Zeptejte se mě za rok, za dva. Měl jsem v životě štěstí na práci. Nemusel jsem se nikdy moc nikomu zpovídat, měl jsem možnost svou práci dělat nezávisle v akademické sféře. I potom jsem byl na pozicích, kdy jsem se mohl rozhodovat sám. Ale v politice... nevím. Pro mě je to první kontakt s politikou. Už jsem žil na hraně s politikou posledních deset dvanáct let, kdy jsem docházel do vlády a do parlamentu, takže to pro mě není úplná neznámá. Ale nikdy jsem se na to nedíval tak, že jsem aktivní účastník, takže si teď na to nedokážu zformovat názor. Jestli někdo o sobě říká, že je homo politicus, tak to já teď o sobě říct neumím. Věřím, že v tom, do čeho jsem se pustil, mohu být úspěšný. Jinak bych to nedělal.

Pořád se mluví o škrtání výdajů, měly by se podle vás zvednout příjmy, tedy daně?

Jsou studie, které říkají a přesně mapují, která reforma byla prospěšná, která ne a proč. Úspěšné stabilizace veřejných financí šly obvykle z 30 procent přes zvýšení příjmů a ze 70 procent přes snížení výdajů. Takže nějaké mírné zvýšení daňové zátěže si umím představit. Pro mě je lepší zvýšit nepřímé daně, to znamená sbližovat či sjednotit sazby daně z přidané hodnoty.

Co zavést progresivní daň z příjmu?

Já v tomto nejsem ideologicky zaujatý. U fyzických osob by mi to nevadilo, protože solidarita je něco, co prostě beru. Je to v pořádku. K moderní společnosti to patří, ale jakým způsobem mám progresi nastavenou, je v zásadě jedno. Jestli zavedu čtyři sazby a budu více danit příjmy nad milión, nebo progrese dosáhnu odčitatelnými položkami, jako se to děje nyní.

Vám se nelíbí hospodaření současného vedení města. Už jste podal žádost k antimonopolnímu úřadu, aby prošetřil několik projektů. Které to jsou?

Jsou tři výběrová řízení, jedno je metropolitní síť, druhá je rekonstrukce Clam-Gallasova paláce, třetí je jednotný ekonomický systém. Dívám se teď ještě na nově vypsaný tendr na provoz kartového centra, což se týká OpenCard. Zase je to na pět let přes celé volební období. Přijde mi nefér podepisovat smlouvu v řádu stovek miliónů korun na pět let, když už probíhá volební kampaň a za měsíc jsou volby.

Co podle vás dělá současné vedení magistrátu špatně?

Kromě těchto velkých nekorektních tendrů na poslední chvíli si myslím, že magistrát se pohyboval na hraně zákona o zadání veřejných zakázek. Dále je tu zanedbaná čistírna odpadních vod. Na poslední chvíli teď město vypisuje tendr a přitom na tom měl magistrát začít pracovat již před několika lety. Nejen že možná přijdeme o možnou podporu z evropských fondů, ale je tam ještě riziko penále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám