Hlavní obsah

ČSSD se mobilizuje na programové konferenci, vulgárně útočí na VV

Právo, jov
Olomouc
Aktualizováno

Sociální demokraté se poprvé od odchodu Jiřího Paroubka sešli na větším fóru, v Olomouci rokují na jednodenní programové konferenci. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na jednání uvedl, že základní vizí jeho strany je sociálně tržní ekonomika. Zkritizoval také strany vládní koalice a úsporná opatření vlády. Mnohem tvrdší ale byl člen Josef Vacula.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bohuslav Sobotka na programové konferenci v Olomouci

Článek

O rozruch se na konferenci ČSSD postaral člen ústředního výkonného výboru Josef Vacula, který se opřel do Věcí veřejných. „Nešahejte hrabivýma rukama do veřejných peněz, nefixlujte veřejné zakázky. A potom se nebudete muset bát takových s prominutím sr..ů, jako jsou Věci veřejné,“ prohlásil.

Vacula míní, že lidé volili VV, protože byli hluboce zklamáni z ČSSD. Bylo to jeho poslední vystoupení, protože ve čtvrtek ukončí členství v ČSSD kvůli zvolení do funkce inspektora Úřadu na ochranu osobních údajů.

Podle Sobotky vládne Kalousek

Současný lídr soc. dem. Sobotka v projevu hovořil o úterní demonstraci odborářů. Těm vzkázal, že je ČSSD na jejich straně. Pokud jde o vládu, Sobotka uvedl, že skutečným premiérem je ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Právě do jeho strany se šéf ČSSD pustil. TOP 09 podle Sobotky spoléhá nejvíce na to, že prý mají lidé krátkou paměť. Věci veřejné pak byly podle šéfa soc. dem. původně založeny skupinou pražských kmotrů ODS.

Pokud jde o vládní politiku, Sobotka se pustil do škrtů. Cílem je podle něj vyhladovění veřejného sektoru. Sobotka také prohlásil, že si lidé nyní připadají jako ve zlém snu a chtějí, aby ČSSD něco udělala. Zmínil se i o květnovém volebním výsledku, kdy ČSSD skončila s 56 poslanci v opozici.

Kritika ČSSD, že nedokázala  ztělesnit změnu

„Ve volbách jsme nedokázali dostatečně ztělesnit změnu,“ uvedl Sobotka. Stranu vyzval, aby nyní pracovala ze všech sil. „Naší základní vizí je sociálně tržní ekonomika, chcete-li, sociální stát,“ deklaroval Sobotka s tím, že pojem sociální spravedlnost znamená etickou hodnotu, nikoliv ekonomický termín.

Podle Sobotky se musí ČSSD otevřít například levicovým liberálům nebo zelené politice. Součástí programové konference tak jsou i diskusní bloky, do kterých ČSSD pozvala například ekonomy Jana Švejnara a Valtra Komárka, sociologa Jana Kellera, filosofa Václava Bělohradského, politologa Jiřího Pehe nebo šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila. Například Pehe na konferenci prohlásil, že souboj o sociální stát je soubojem o demokracii.

V debatě o hospodářské strategii se její účastníci dostali i k tématu zavedení eura v ČR. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek se vyslovil pro rok 2015, Komárek uvedl léta 2017-18. Švejnar a místopředseda ČSSD Milan Urban by chtěli zavést euro co nejdříve, konkrétní rok neuvedli.

Bělohradský na tiskové konferenci vysvětlil, že se chtěl přítomností na rokování soc. dem. zastat, jde podle něj o reakci na to, co se odehrálo ve volební kampani. Vzpomněl například útoky vajíčky na představitele ČSSD, strana podle něj byla před volbami démonizována.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v této souvislosti uvedl jako příklad expředsedu strany Paroubka. „Jiří Paroubek byl skoro prototyp té démonizace,“ dodal Zaorálek k Bělohradského vyjádření.

Švejnar debatu, kterou ČSSD v Olomouci uspořádala, ocenil a vyslovil přání, aby ostatní politické strany tohoto příkladu následovaly. Podle Sobotky by ČSSD uvítala, kdyby účastníci debat přijali roli oponentů při koncipování programu strany. Švejnar k tomu uvedl, že byl vždy připraven předávat své názory demokratickým politickým stranám. Keller vzpomněl, že už dělal oponenturu pro KDU-ČSL v dobách Josefa Luxe. Dodal, že si rád nyní tuto činnost zopakuje. Ochotu spolupracovat vyjádřil i Bělohradský.

Oproti minulé programové konferenci, která se konala ještě za Paroubkovy éry, před květnovými volbami v Teplicích, je ta olomoucká pojata skromněji. Chybí například oranžové šály, jednání nemá charakter show. Delegáti sedí v sále u kulatých stolů, debatující osobnosti pak v bílých křeslech a na sedačce na pódiu. Při příchodu vítala účastníky konference lidová hudba.

Reklama

Výběr článků

Načítám