Hlavní obsah

Mošnov ve stavu obležení: vojenská technika přilákala davy

– Mošnov
Právo, Aleš Honus

Dopravní kalamita provází akci Dny NATO v Ostravě, jejíž hlavní část se koná od soboty do neděle v areálu letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Kolony do Mošnova v sobotu dosahovaly zhruba desetikilometrové dálky z obou směrů, akci navštívilo 105 000 lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Letoun B 52

Článek

Největší vojenskou přehlídku tohoto druhu ve střední Evropě, na kterou je vstup zdarma, navštívilo i loni přes sto tisíc návštěvníků a letošní účast podpořilo slunečné počasí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pozemní technika v Ostravě

Letošní ročník je poprvé spojen s prvním ročníkem Dnů Vzdušných sil Armády ČR a veletrhem AirIn 2010.

Foto: Aleš Honus, Právo

Letoun Vikcers VC 10

I letos se návštěvníci mohou těšit na ukázky techniky tuzemského vojska i zahraničních armád. Hlavním lákadlem je největší strategický bombardér B-52H, vyrobený v roce 1961.

Ten sice na mošnovském letišti přistál už ve středu, veřejnost ho ale poprvé může spatřit až od soboty. Mošnov je přitom jediným místem, kde tento americký stroj v oblasti mezi Berlínem a Moskvou kdy v historii přistál.

Foto: Aleš Honus, Právo

Protiletadlová technika

Kromě něj mohou návštěvníci letiště spatřit také letoun Hawker Hurricane, který se před 70 lety účastnil bitvy o Velkou Británii, anebo letouny Harrier, F-15 E, JAS-39 Gripen nebo třeba Tornado F3.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pasivní sledovací systém Věra

Celkem návštěvníci mohou vidět ve statických ukázkách, ale i v činnosti více než sedm desítek kusů letecké techniky bezmála deseti států NATO a přes stovku pozemních vojenských strojů. Kromě ukázek vojenských akcí nabízejí Dny NATO v Ostravě také například ukázky práce a zásahů policie, hasičů a záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Ostravě přistál bombardér B-52

V Ostravě ve středu odpoledne přistál americký strategický bombardér B-52 Stratofortress z 93. bombardovací squadrony USAF. Je jedním z lákadel Dnů NATO...

Výběr článků

Načítám