Hlavní obsah

STEM pro VV: Lidé podporují snížení výdajů na mzdy státních zaměstnanců

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká veřejnost ve své většině podporuje plán vlády snížit výdaje na mzdy státních zaměstnanců o deset procent. Návrh má podporu 61 procent respondentů průzkumu, který si u společnosti STEM zadaly Věci veřejné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Většina dotázaných se zároveň domnívá, že úspory by se měly provádět snížením počtu zaměstnanců než krácením platů. Zatímco propouštění podporuje 57 procent respondentů, pro snížení mezd by bylo zbývajících 43 procent.

Není bez zajímavosti, že s úsporami souhlasí většina příznivců stran napříč politickým spektrem. Pouze u sympatizantů ČSSD má návrh podporu jen 42 procent dotázaných. Nejčastěji s ním souhlasí příznivci TOP 09 (77 procent) následováni stoupenci ODS (73 procent). Sympatizanti VV podporují plán vlády z 69 procent a voliči KSČM z 58 procent.

Z výzkumu dále vyplývá, že lidé většinou nechtějí, aby se snižovali platy pracovníkům ve zdravotnictví (proti 83 procent), školství (67 procent) a policistům (53 procent).

Naopak by jim nevadilo krácení mezd pracovníků v oblasti justice (pro 76 procent), u zaměstnanců státní správy (pro 65 procent) a u vojáků (pro 62 procent).

Výzkum se uskutečnil 9. a 10. září a zúčastnilo se jej 679 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám