Hlavní obsah

Nezajistíme bezpečnost lidí, varují policisté a hasiči před škrty v rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odboráři ve čtvrtek varovali, že v důsledku škrtů ve státním rozpočtu, opustí policejní sbor až 6000 lidí. Počet policistů se tak sníží na 40 000. Podle odborů odejde i 400 hasičů a dojde k zavírání stanic. Oba kroky budou prý mít za následek ohrožení životů.

Odbory před demonstrací: Škrty sníží bezpečnost lidíVideo: ČTK

 
Článek

Na 21. září plánují odbory protest. O podrobnostech informovali zástupci policejních a hasičských odborů Daniel Bláha a Zdeněk Oberreiter.

Odborům se nelíbí, že policisté, hasiči i další zaměstnanci placeni z veřejných peněz pocítí dopady vládních úspor. Vláda chce uspořit 10 procent mzdových výdajů.

"Odmítáme škrty v platech vůbec," uvedl Oberreiter. Hasičský záchranný sbor dostane podle něho příští rok o 1,3 miliardy korun méně než letos. Pokud se budou uzavírat stanice, prodlouží se čas příjezdu k případům, zdůraznil hasičský odborář. Nebudou podle něho také peníze na obměnu techniky.

Nemáme Davida Copperfielda, aby dovezl vodu v děravých cisternách
Zdeněk Oberreiter, zástupce hasičských odborů

"Nemáme Davida Copperfielda, aby dovezl vodu v děravých cisternách," podotkl Oberreiter. Hasičů je nyní podle něho zhruba 9600.

Olej do ohně přilil návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který počítá se snížením tarifní složky mezd státních zaměstnanců o deset až 43 procent. Podle odborů kvůli tomu poklesne životní úroveň mnoha státních zaměstnanců na neúnosnou mez.

Nezajistíme bezpečnost občanů, tvrdí policité

"Příští rok se obáváme toho, že nebudeme schopni zajistit bezpečnost občanů České republiky," uvedl Bláha. Policisté budou podle něho přetíženi a budou odcházet. "Nechci se dožít toho, aby policie měla úřední hodiny pondělí až pátek 07:30 až 15:30," dodal Bláha.

Odboráři zároveň varovali, že nebudou-li v jednáních alespoň částečně úspěšní, budou protestní akce pokračovat. Vyloučit nelze ani stávku.

Odboráři se na úterní demonstraci chtějí začít scházet kolem 10:30 na pražské Letné. Následně chystají happening před blízkým sídlem ministerstva vnitra a pak se přes Letenské sady odeberou na Palachovo náměstí. Tam ve 13. hodin odstartuje demonstrace, které by se mělo podle odborářů zúčastnit až 20 000 lidí. Trvat by měla zhruba hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám