Hlavní obsah

Vondra na mě kvůli pandurům tlačil, tvrdí Topolánek

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér Mirek Topolánek (ODS) se rozhodl promluvit ke kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Právu ve čtvrtek popsal schůzku v pražské kavárně, na které na něj podle jeho slov tlačil tehdejší místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) kvůli druhému kontraktu na pandury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Podle Topolánka si Vondra na schůzce na pomoc vzal esemesku od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona. Ten v té době pracoval v lobbistické firmě radící americké společnosti General Dynamics, majitele výrobce pandurů.

Topolánek řekl Právu, že si ve svém deníku dohledal schůzku s Vondrou, ke které došlo 25. ledna 2009. Setkání se podle expremiéra uskutečnila narychlo, měl totiž v plánu odjet mimo Prahu.

„Když už jsem byl na odjezdu, volal mi Martin Barták (tehdejší náměstek ministryně obrany – pozn. red.), že se mnou chce strašně nutně mluvit Alexandr Vondra. Sešli jsme se v kavárně Nostress, mém oblíbeném místě, kde mi Vondra opakovaně otevřel esemesku od Robertsona, který vlastně naléhal na uzavření kontraktu. A Vondra fakticky tlačil mě jako premiéra k tomu, abychom na vládu předložili materiál, který by definoval druhý kontrakt co nejdříve,“ popsal tehdejší dění Topolánek.

Osvěžte si paměť, vyzval Topolánek

Vondrovo počínání přitom nepovažuje za vadné, současného ministra obrany ale vyzval, aby si osvěžil paměť. „Nepokládám to za něco trestuhodného a byl bych rád, aby si na to Alexandr Vondra minimálně vzpomněl. Protože to, že jsme se nakonec rozhodli v kolektivu, ve vládě, pokládám za správné a ten druhý kontrakt za úspěšný,“ doplnil Topolánek.

Zároveň dodal, že se na něj soustředil i lobbistický tlak.

„To, že jsem se dostával pod tlak mezinárodní lobby, tak to je evidentní. Ale ten rozhodování vlády neovlivnil,“ prohlásil Topolánek. Upřesnil, že šlo, jeho slovy, o „povolenou lobby“, kterou představují prezidenti, premiéři nebo „generální tajemníci NATO“. Robertson (však byl v té době už jen bývalý generální tajemník NATO.)

„Kontrakt jsem chtěl zrušit“

Bývalý premiér Právu popsal i svůj pohled na celou anabázi s nákupem obrněnců Pandur. Zkritizoval první uzavřený kontrakt, který podepsala vláda Jiřího Paroubka (ČSSD).

„Pokládám kontrakt podepsaný po volbách v roce 2006 Karlem Kühnlem v Paroubkově vládě za špatný a podezřelý. Už jenom to, že jsme měli nakoupit 199 pandurů za cenu, která s opcí na další odběr byla o devět až deset miliard vyšší než druhý kontrakt během mé vlády, ukazuje, jak to byl špatný obchod. My jsme ty stroje v tom množství nepotřebovali,“ míní Topolánek.

Zastává tak zcela opačný názor než jeho předchůdce ve funkci Paroubek, který nákup pandurů ve verzi 2006 brání. Tento kontrakt zněl na 20 miliard.

„To, že nakonec odebereme 105 pandurů (za 14 miliard – pozn. red.), je dáno schopností vyjednat s General Dynamics podmínky druhého kontraktu, který byl právně složitý,“ sdělil Topolánek, jenž ovšem připomněl, že byl jako premiér pro úplné zrušení smlouvy: „Byl jsem tím, kdo chtěl kontrakt zrušit, protože dodavatel neplnil základní technické podmínky dodávky. Proto se vyskytla šance kontrakt zrušit.“

K tomu ale nedošlo. „Ve vládě nakonec převládl názor, který reprezentoval mimo jiné i Alexandr Vondra, kontrakt modifikovat,“ uvedl Topolánek. Podle něj byla jednání velmi tvrdá, ale jak dodal, ze strany „Američanů velmi korektní a z naší strany velmi profesionální“.

Topolánek také vysvětlil, proč se teď rozhodl podrobněji promluvit. Tvrdí, že nechce být předmětem sporů kolem armádních zakázek, které se rozehrávají mezi stranami vládní koalice.

„Zařekl jsem se, že do současné politické situace nebudu v žádném případě zasahovat. Nicméně určitou výjimkou je to, když si mě někdo bere jako rukojmí a snaží se mě do těch různých soubojů zatáhnout. To se týká samozřejmě i tendru na pandury. Nepřeji si, aby mě ti lidé zatahovali do svých sporů a nových her. Jsem člověk mimo politiku a chci, aby mi dali pokoj,“ sdělil expremiér Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám