Hlavní obsah

Heger do konce roku předloží návrh na zvýšení zdravotnických poplatků

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) do konce roku předloží vládě a pak parlamentu návrh na zvýšení poplatku v nemocnici z dnešních 60 korun za den na minimálně sto korun. Platit ho budou všichni bez výjimky. Zdravotnictví tím má získat asi 600 až 700 miliónů ročně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Stále ještě se zvažuje, zda nepředložit do konce roku návrh na zvýšení poplatku u ambulantního specialisty na 90 korun (dosud 30 korun) bez doporučení praktického lékaře,“ řekl ve čtvrtek Právu ministr Heger. Dodal, že úpravu dalších poplatků předloží až v příštím roce. Bude to úprava poplatku za recept a možná ještě některé další.

Na dotaz Práva, zda do konce roku předloží návrh na vyjmutí zhruba 400 léků do 60 korun z placení od zdravotních pojišťoven tak, že by je pacienti hradili v plné výši, ministr řekl, že to se určitě nestihne.

Příští rok bude chybět 10 miliard

Ministr ve čtvrtek poprvé vystoupil před zdravotním výborem parlamentu s téměř 40minutovým projevem, v němž nastínil, včetně časového plánu, co vše hodlá ve zdravotnictví udělat. Mimo jiné oznámil, že v příštím roce se očekává 10miliardový propad zdravotních pojišťoven, což může přinést napětí do celého zdravotního systému.

Stát také nezvýší platbu za své pojištěnce, tedy děti a důchodce, což dohromady činí kolem šesti miliónů pojištěnců. Platby už několik let stagnují. „Pokud by rostly dřívějším tempem, zdravotnictví by oněch deset miliard nechybělo,“ uvedl Heger.

Rád by co nejdříve stanovil léčbu tzv. lege artis, tedy podle současných poznatků lékařské vědy a na tomto základě stanovil, která péče bude poskytována na zdravotní pojištění a která může být zpoplatněna. V takovém případě by poskytovatel byl povinen zveřejnit informace o hrazených a placených výkonech, konečnou cenu pro pacienta a rizika a výhody jednotlivých alternativ. Pacienti, pokud by se rozhodli pro péči nad rámec standardu, který by byl poskytován „ekonomicky nejméně náročným způsobem“, by pak doplatili rozdíl mezi péčí standardní a nadstandardní.

Ministr Heger by rád, aby na zdravotní reformě byl souhlas stran napříč politickým spektrem, aby v budoucnu po volbách a případných změnách vlády nemohlo dojít ke změně zdravotního systému. Nabídl také členům výboru, aby přišli na ministerstvo zdravotnictví, kde je seznámí s vedením, pracovníky i prostory. To uvítal i předseda výboru Boris Šťastný (ODS). Právu řekl, že toto „nastartování spolupráce“ se mu líbí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám