Hlavní obsah

Schwarzenberg vysvětloval důvody pro zavírání ambasád

Právo, rsk
Praha

Důvody uzavírání ambasád byly hlavním tématem úterního jednání zahraničního výboru Sněmovny. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) poslancům vysvětloval důvody, které vedou jeho resort k uzavírání velvyslanectví v Jemenu, Keni, Demokratické republice Kongo, Kostarice, Venezuele a generální konzulát v indické Bombaji.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Schwarzenberg zavírání českých ambasád komentoval příslovím: „Bez peněz do hospody nelez“. Podle něj musí ministerstvo příští rok ušetřit asi půl miliardy, což bude znamenat seškrtání 325 pracovních míst, což nelze realizovat bez uzavírání ambasád.

„Musíme vést diskusi, co jsou v novém tisíciletí české národní zájmy a z toho vyplývající priority a strategie,“ uvedl ministr. Schwarzenberg doplnil, že se jeho resort pokusí spojit všechny agentury s přesahem v zahraničí (jako CzechInvest či CzechTrade) v jeden celek.

Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) se ptal po kritériích uzavírání úřadů, Schwarzenbergovi vytkl absenci ucelené koncepce. Podle něj předtím, než by mělo dojít k vyklizení velvyslanectví, by se raději měla uzavřít všechna Česká centra.

Hamáček: Nastane vakuum

„Uzavření ambasády a stažení vlajky je to poslední, co by ČR měla udělat. Nastane vakuum, které může být nahrazeno některými evropskými zeměmi či nastupujícími velmoci, které agresivně v oblastech působí,“ prohlásil Hamáček a kritizoval počet diplomatů a rozsáhlou síť velvyslanectví v zemích EU.

První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider podotkl, že „stahování vlajky“ je sice poslední fáze, podle něj však resort z časových důvodů musel k uzavření přistoupit. Generální sekretář Jaromír Plíšek doplnil, že v blízké budoucnosti dojde k zeštíhlování zastupitelských úřadů v EU.

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná poukázala na to, že by uzavírání úřadů měla předcházet ucelená koncepce české zahraniční politiky. „Myslím, že tím ztratíme víc, než získáme. Přijdou doby, kdy se možná budeme chtít do zemí vrátit a bude nás to stát mnohem víc,“ podotkla.

„Rychlé kroky, které jsme nyní nuceni dělat, by neměly být zaměňovány s reformou,“ odpověděl jí Schneider s tím, že co se týče uvolněných budov, tak případ od případu bude k tomu zasedat komise. Ta podle náměstka rozhodne o případném pronájmu či prodeji.

Reklama

Výběr článků

Načítám