Hlavní obsah

VV uvažují o vyloučení Humla ze svého klubu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věci veřejné (VV) řeší, co s odbojným poslancem Stanislavem Humlem. Ten totiž straně v srpnu vypověděl smlouvu o poslušnosti, za jejíž porušení hrozí až sedmimiliónová pokuta. Podle informací Práva někteří lidé z VV dokonce uvažují o tom, že by v krajním případě nestraníka Humla z klubu vyloučili. Definitivní rozhodnutí padne na jednání poslaneckého klubu v úterý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dopravní expert Stanislav Huml a čerstvě zvolený poslanec VV

Článek

„Je pravda, že někteří ve straně uvažují o možnosti vyloučit Humla z klubu. Domnívají se, že se Huml díky VV dostal do Sněmovny, a měl by proto vůči straně být loajální. Jiní si naopak myslí, že jde o bouři ve sklenici vody a že vypovězení smlouvy vlastně nic neznamená,“ řekl Právu zdroj z VV.

Humla informace, že by mohlo dojít k jeho vyloučení, zaskočila. „To slyším poprvé. Budu se nad tím zamýšlet, a pokud to je pravdivá informace, tak jsem docela vyděšen, že uvažují tímto směrem,“ řekl Právu.

Poslanec nicméně podle svých slov souhlasí s programem VV a dál v klubu zůstává. Jak zjistilo Právo, o svém odhodlání ostatní poslance za VV znovu ujistil tento týden e-mailem.

K vypovězení smlouvy se však Huml nechce vyjadřovat do té doby, než strana ve věci rozhodne. Právu řekl, že vedení strany poslal oficiální dopis s řadou otázek a nyní čeká na vyjádření. „Dokud odpověď nedostanu, tak jsem si uložil bobříka mlčení a chci ho dodržovat. Pokud by to nedopadlo dobře, tak bych dopis zveřejnil,“ prohlásil Huml.

O Humlově dopisu neví ani John. „Prioritou je protikorupční strategie, nyní finalizujeme čtyřletý plán. A dokud ji nedodělám, nemám čas na nic jiného. Mám osm tisíc nepřečtených mailů a čtu jen ty, co se týkají korupce a nepořádku na ministerstvu vnitra,“ řekl John Právu.

Humlovu kauzu nepovažuje za potenciální problém. Na dotaz, jak se staví k případnému vyloučení Humla z klubu VV, odpověděl: „O ničem takovém jsem neuvažoval. Smlouva je nevypověditelná, lze ji jedině porušit tím, že se hlasuje proti programu VV. Jde totiž o symbolickou smlouvu s voličem.“

Podle Johna smlouvu Huml neporuší, jelikož řekl, že bude hlasovat v souladu s programem strany. „V tu chvíli si myslím, že jde o bouři ve sklenici vody a že musíme řešit důležitější věci,“ dodal předseda VV.

Komunikační šum?

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí však o žádném dopisu neví. „Ani jako vedoucí klubu, ani jako členka nejužšího vedení strany jsem žádný seznam otázek od pana Humla nedostala,“ řekla Právu.

Na dotaz, zda se ve VV uvažuje o vyloučení Humla z kluba, Kočí uvedla, že by nechtěla předjímat výsledky jednání. „Rada rozhodla, že mandát řešení otázky přísluší poslaneckému klubu. Pevně věřím, že si o věci pohovoříme a že v úterý najdeme společné řešení, ale spekulovat, jaké bude, je velmi předčasné,“ uvedla.

Huml vypověděl smlouvu na znamení nesouhlasu vůči postoji předsedy VV Radka Johna k bratrům Mašínům a jejich společníkovi Milanovi Paumerovi. John všechny tři s ostatními členy vlády vyzdvihl jako příkladné účastníky třetího odboje.

Koalice ODS, TOP 09 a VV se zavázala oficiálně uznat protikomunistický odboj, podle Humla jsou však Mašínové vrazi.

Podle Kočí by však v takových věcech, jako je hlasování o uznání třetího odboje, klub po svých poslancích nevyžadoval závazné hlasování.

„Nemám problém s etickým kodexem, nemám problém s programem, ale při kauze bratří Mašínů jsem si uvědomil, že smlouva, o které od samého počátku vím, že je protiústavní, by mohla sloužit jako vydírání,“ řekl Huml minulý měsíc Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám