Hlavní obsah

Jihomoravský kraj má novou koalici ČSSD a KDU-ČSL

Právo, Miroslav Homola, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po dlouhých týdnech vyjednávání, dohod a ústupků byla v pondělí oficiálně podepsána krajská koaliční smlouva mezi ČSSD vedenou hejtmanem Michalem Haškem a KDU-ČSL v čele s novopečeným prvním náměstkem hejtmana Stanislavem Juránkem. Vznik dvoubarevné koalice a rozdělení postů v radě definitivně posvětí páteční krajské zastupitelstvo.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek (vlevo) se Stanislavem Juránkem ukazují právě podepsanou koaliční smlouvu.

Článek

„KDU-ČSL se ukázala jako zodpovědná strana, společně jsme našli priority, které nám umožnily sestavit koalici. V době krize chceme vést zodpovědně veřejný sektor na jihu Moravy a zajistit poskytování veřejných služeb v nezměněné kvalitě a rozsahu,“ prohlásil při podpisu hejtman Hašek.

Záda Haškovi bude krýt, ale zároveň mu na ně bude dýchat, někdejší první muž kraje, charismatický a oblíbený lidovecký lídr Juránek. Zatímco v bývalé krajské koalici ČSSD a ODS, která se rozpadla po sněmovních volbách, neměla Hašek žádného výrazného „konkurenta“, Juránek už dal několikrát najevo, že nebude chtít hrát druhé housle.

Lidovci nejsou zcela jednotní

„Tato koalice je nejlepší možností pro kraj, po ČSSD jsme ve volbách získali nejvíce hlasů a je to naše spoluzodpovědnost za vývoj kraje,“ prohlásil Juránek.

Uzavřenou dohodu však hned kritizovali i někteří lidovci. „V brněnské organizaci nejsme příliš nadšení z toho, že koalice je záležitostí pouze dvou stran. Už při předcházejícím partnerství mezi ČSSD a ODS v jihomoravském kraji jsme zastávali názor, že trojkoalice by byla rozumnějším řešením,“ prohlásil náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.

Ostře proti nové koalici vystoupila ODS, která iniciovala rozpad minulé krajské většiny. „Žádné nové věci, nové výzvy, nový posun našeho kraje dopředu z hlediska například formulace strategických dokumentů pro rozvoj našeho kraje v textu obsažen není. Skoro se chce říci, že text byl napsán „rychlou rukou“ jen proto, aby legitimizoval rozdělení postů.  Koaliční smlouvy je výhodná pro obě smluvní strany, ale je nevýhodná pro občany našeho kraje,“ prohlásil krajský šéf ODS Jiří Kadrnka.

Reklama

Výběr článků

Načítám