Hlavní obsah

Nečasův kompromis: povodňová stovka na daně ano, ale jen rok

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) polevil ve svém odporu ke stokorunové povodňové dani, se kterou přišel ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Předseda vlády Právu oznámil, že by o snížení slevy na dani šlo uvažovat, avšak jen jako o mimořádném opatření, které by platilo pouze v příštím roce.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Pokud by mělo zůstat opravdu u slevy na dani, tedy vlastně u zvýšení přímých daní, pak bychom určitě museli přijít s pokornou omluvou občanům, že zvyšujeme přímé daně, a vysvětlit lidem, že se tak děje jen v návaznosti na letošní dvoje velké povodně. Opatření by také muselo být platné jen pro omezenou dobu jednoho roku, to bych vnímal jako nejzazší kompromis,“ sdělil ve čtvrtek Právu premiér.

Podle Nečase se jeho kabinet pokusí najít to nejlepší řešení. V prvním kole sporu o povodňovou daň má tak zřejmě blíž k vítězství Kalousek.

Návrh VV nadšení v koalici nevzbudil

Kompromisní návrh odstupňovat výši odvodů na protipovodňový účet podle výše příjmů, například sazbou padesát, sto a 150 korun, jak se o tom podle informací Práva hovoří mezi poslanci Věcí veřejných (VV), však mnoho nadšení mezi ODS a TOP 09 nevzbudil.

Nečas ho diplomaticky označil za „příspěvek do diskuse“, Kalousek ho rovnou označil za technicky nemožný.

„Některé návrhy mohou vypadat hezky a být dobře míněné, ale musí to být také spravovatelné. Kromě toho, že daň má přivést do státního rozpočtu nějaké peníze a má mít nějakou logiku, musí být jednoduchá. Ten nápad by správu daně nepředstavitelně administrativně zkomplikoval,“ řekl Kalousek Právu.

Nesouhlasí ani místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Nemyslím si, že je to systémová věc. Když jednou zavedeme stokorunu za povodně, příště budou chtít zemědělci 50 Kč za sucho a neúrodu. A další jakákoli pohroma, která může přijít, by mohla vyvolat toto očekávání. Není to standardní způsob financování takovýchto škod,“ uvedl pro Právo.

„Na úpravy je pozdě“

Ještě v neděli Nečas prohlásil, že se nesmějí zvyšovat přímé daně a že se musejí hledat úspory jinde. Kalousek na to reagoval slovy, že pokud si premiér prosadí svou, půjde o nedodržení dohody, na kterou Nečas nedávno kývl.

Kdyby daň nebyla, svět by se podle šéfa financí nezbořil. „V politice dělám dlouho a vím, že je více politiků, kteří slovo porušují. Pokud dohoda nebude, tak se nestane nic jiného, než se 4,5 miliardy na výdajích bude muset škrtnout. Udělám to docela ochotně, jen nevím, jak moc se to bude líbit těm, kterým se bude škrtat,“ sdělil Kalousek.

Ministr financí uvedl, že 31. srpna musí rozpočet předložit vládě a ten se musí opírat o zákony, které musejí platit od začátku příštího roku. Aby se stihly nové normy schválit, musel je resort do legislativního kolečka odeslat 20. srpna. „Pokud kdokoli dva dny poté řekne do televize, že je třeba hledat jiné varianty, tak to je výrok mimo realitu,“ prohlásil Kalousek v ČT na Nečasovu adresu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám