Hlavní obsah

Povodňovou stokorunu navrhnou VV nahradit daňovou progresí

Právo, Jan Rovenský

S kompromisním návrhem, který by měl vyřešit spor o povodňovou daň mezi vládními stranami, chtějí přijít Věci veřejné (VV). Místo jednotné stokorunové sazby pro všechny zaměstnance navrhují výši poplatku rozdělit podle výše příjmů například na 50, 100 a 150 korun, tedy jakési progresivní zdanění v malém. Právo o tom informoval zdroj z VV.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV a ministr vnitra Radek John

Článek

„VV chtějí představit návrh, který by zohlednil výši příjmů jednotlivých daňových poplatníků. Na poradě stranických ministrů padl návrh, že by to například mohlo být odstupňované sazbou od padesáti do sto padesáti korun,“ řekl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Poslanec Viktor Paggio (VV) Právu potvrdil, že se v partaji o kompromisním návrhu hovoří. Podle něj se jednotná stokorunová sazba nelíbí ani jeho spolustraníkům. „Není správné dávat plošnou daň na hlavu a myslím si, že tento názor sdílejí i moji kolegové,“ řekl Právu.

Daň v posledních dnech vyvolala spor mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který s novým poplatkem přišel. Podle šéfa státní kasy by se na financování protipovodňovému účtu měli podílet všichni daňoví poplatníci stokorunovým snížením daňového odpočtu.

Nečas však uvedl, že takové faktické zvyšování přímých daní je nepřípustné, otevřená je podle něj možnost zvýšit daně nepřímé. Kalousek pak premiéra zkritizoval slovy, že ustupuje od dohody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám