Hlavní obsah

Herman zrušil konkurs na šéfa archivu, vrátit by se mohli bývalí činovníci

Právo, Josef Koukal
Praha

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman v pondělí zrušil výběrové řízení na ředitele Archivu bezpečnostních složek (ABS). Podle části zaměstnanců tak chystá půdu pro návrat bývalého šéfa archivu Ladislava Bukovszkého, který byl nedávno donucen odejít kvůli údajnému poškozování archiválií při jejich digitalizaci a zveřejnění evidenčních údajů vojenské tajné služby.

Foto: archiv, Právo

Daniel Herman na archivním snímku

Článek

Spekuluje se i o návratu prvního ředitele ústavu Pavla Žáčka, tentokrát do funkce Hermanova prvního náměstka.

„Pan Žáček půjde zřejmě na místo prvního náměstka a pan Bukovszký se vrátí na místo ředitele archivu,“ sdělil Právu zdroj detailně obeznámený s fungováním ÚSTR. „Je to předpoklad i dalších zaměstnanců ústavu,“ dodal zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno.

„Pokud jde o návrat doktora Bukovszkého, není možné ho vyloučit. Zapadá do politiky smiřování a rezonování, kterou současný ředitel nastolil. Pokud se tak stane, dle mých informací hrozí archivu destabilizace způsobená odchodem části jeho zaměstnanců,“ uvedl na dotaz Práva minulý týden odvolaný první náměstek prozatímního ředitele ústavu Zdeňka Hazdry Marek Junek. Ten již dříve Právu sdělil, že nové vedení ústavu bude usilovat o návrat někdejšího Žáčkova vedení do čela instituce.

Vyhlásil nové řízení

Nový ředitel ÚSTR Herman nechce o jménech nových či staronových vedoucích pracovníků ústavu zatím hovořit. Právu pouze potvrdil své pondělní rozhodnutí zrušit výběr ředitele ABS.

„Chci vyhlásit nové výběrové řízení, které bude transparentní, aby nebylo možno hovořit o jakékoli účelovosti,“ sdělil s tím, že jmenovat jakéhokoli kandidáta napřímo nechce, chce se však podílet na jeho volbě.

„Předcházející výběrové řízení bylo vyhlášeno v době mimořádné správy ústavu a každý ředitel vnímá ředitele archivu jako blízkého spolupracovníka. Proto by měl mít řádný ředitel možnost participovat na jeho výběru,“ podotkl Herman. Co chce na kritériích výběrového řízení změnit a kdy by měl být nový výběr vyhlášen, Právu nesdělil.

Vyjádření Pavla Žáčka ani Ladislava Bukovszkého k jejich případnému návratu se včera Právu nepodařilo získat. Ani jeden nezvedal telefony a neodpovídal na SMS.

Podle Hermanových kritiků by jejich příchod odpovídal logice prvních personálních změn, které nový ředitel provedl už minulý týden, kdy do ústavu vrátil ekonomického náměstka Reného Schreiera a bývalého šéfa kanceláře Patrika Košického. Možnost, že by se Žáček vrátil do nejužšího vedení, jak v pondělí naznačily Lidové noviny, Herman ani včera nepopřel.

„Už ve své koncepci jsem naznačil, že vnímám prvního náměstka stejně jako ředitele archivu jako velice blízké spolupracovníky. Žádné jméno pro mě není a priori nepřijatelné,“ řekl včera Právu.

Schůzka s Kalouskem kvůli platům

Kromě jmen kandidátů na nejdůležitější funkce nechtěl včera ředitel Herman komentovat ani obsah své schůzky s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Podle informací Práva navštívil včera odpoledne ministra se žádostí o navýšení mzdových fondů ÚSTR o dva milióny korun, a to i navzdory faktu, že celá státní správa čelí v rámci úsporných opatření rozsáhlým škrtům. Odchody a příchody zaměstnanců ústavu totiž v posledním roce významně zatížily rozpočet instituce.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob pouze potvrdil, že se ředitel Herman a ekonomický náměstek Schreier k ministrovi dostavili, požadavky ústavu však komentovat nechtěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám