Hlavní obsah

Joch: Premiérovi bych doporučil zrušit Kocábův úřad

Budoucí poradce premiéra Roman Joch Petrovi Nečasovi doporučí zrušit Úřad zmocněnce pro lidská práva, který vede bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Joch to ve středu uvedl na Radiožurnálu. Úřad považuje za zbytečný.

Foto: Petr Horník, Právo

Michael Kocáb ve vládě přežil několik zemětřesení. Jako jediný ministr svržené Topolánkovy vlády se uplatnil i ve Fischerově, několikrát se chystal působení ukončit, až na výzvu zelených se postu vzdal, avšak Fischer ho zaměstnal jako vládního zmocněnce.

Článek

"Skutečným zmocněncem pro lidská práva je ústava, a proto každý soudce má být garantem lidských práv. Máme ombudsmana, proto mít jakéhosi cara lidských práv je myšlenka z feudalismu," uvedl Joch. Doplnil, že rady vlády zabývajícími se problémy menšin by naopak zachoval. Podle něho totiž řeší skutečné problémy, a proto jsou legitimní.

Joch by se měl stát poradcem premiéra v oblasti lidských práv. Podle svých slov zatím neví, jaký bude mít na úřadu vlády plat. Jeho náplní práce by mělo být zpracovávání analýz k návrhům zákonů, které budou do vlády předkládány.

Proti nástupu Jocha do úřadu vlády na pražském Klárově demonstrovalo asi sto převážně mladých lidí. Demonstranti nejsou spokojeni s Jochovým pojetím lidských práv. Považují ho za nešťastné. Na demonstraci připomínaly některé z jeho dřívějších výroků, například výrok velebící chilského diktátora Augusta Pinocheta. Na demonstraci dorazilo i několik zastánců Jocha, kteří ho nazývali anti-Kocábem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám