Hlavní obsah

Kalousek: prezident podporuje úsporný plán vlády

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý po přijetí u prezidenta Václava Klause prohlásil, že vláda má podporu hlavy státu pro konsolidaci veřejných rozpočtů. Prezident se podle něj během setkání na Hradě velmi zajímal o jednotlivé kroky v oblasti veřejných rozpočtů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus vítá na Hradě ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Článek

"Diskuse občas sklouzla do diskuze bývalého a současného ministra financí," prozradil Kalousek s tím, že si kdykoli vyslechne doporučení od kteréhokoli ze svých předchůdců.

„Mám intenzivní pocit, že pan prezident je přesvědčen o nezbytnosti aktivních kroků za účelem konsolidace veřejných rozpočtů, o nezbytnosti úsporné politiky vlády, z tohoto hlediska mám pocit, že celá vláda má jeho podporu,“ doplnil Kalousek.

O Klausově platu nemluvili

O konkrétních škrtech, které mají například i snížit plat prezidenta, se podle Kalouska nebavili. „No dovolte, co si o panu prezidentovi myslíte, o tom nepadlo půl slova,“ reagoval Kalousek na dotaz, zda se prezident zajímal o snížení své mzdy.

Vláda chce příští rok snížit čistý příjem prezidenta o více než 64 tisíc korun. Plat 196 000 korun mu sníží a zdaní a plánuje nově zdanit i jeho měsíční náhrady. Klaus se minulý s nadsázkou podivil, že vláda se chystá nejvíce seškrtat jeho plat.

Řešili jsme změny systému, ne marginálie

Podle Kalouska se nebavili ani o tzv. povodňové dani. Ministr financí navrhuje, aby byl vytvořen speciální povodňový fond, do kterého by přispíval každý zaměstnanec stokorunou, o kterou by se zmenšila jeho sleva na dani.

„Tento konkrétní bod nebyl předmětem diskuse, to je marginální parametrická změna, diskuse s panem prezidentem byla zaměřená na základní trendy a systémová opatření,“ uvedl Kalousek.

Nový zákon o dani z příjmů, který bude snižovat slevu na poplatníka, zdaňovat náhrady zákonodárců či redukovat příplatky vojáků, by vláda chtěla podle Kalouska připravit co nejdříve, aby mohl platit od začátku roku.

Setkáním s Kalouskem Klaus pokračoval v sérii schůzek se členy nové vlády. Prezident se chce více seznámit s působením nových ministrů v jejich úřadech. Zatím se setkal s premiérem Petrem Nečasem (ODS), ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS), ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a ministrem dopravy Vítem Bártou  (VV).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám