Hlavní obsah

Vesnici roku Heřmanice změnila velká voda v liberecké Troubky

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heřmanice

Malá obec Heřmanice na Frýdlantsku vyhrála před čtyřmi lety titul nejúspěšnější vesnice roku Libereckého kraje a bronzovou příčku v Česku. Až do uplynulé soboty, kdy ji nenápadný potůček Oleška změnil k nepoznání, se chlubila několika raritami od sklářského ateliéru světového věhlasu, přes výcvikové středisko služební kynologie celní správy až po čedičový lom.

Foto: Barbora Silná, Právo

Potok Oleška během chvíle zdevastoval vesnici roku Heřmanice k nepoznání.

Článek

Nyní se obec zapisuje do statistik znovu a soutěží o další prvenství – povodněmi nejpostiženější obec Libereckého kraje. Mnozí o ní mluví jako o libereckých Troubkách. Při povodních tady utonula 73letá žena. Uplavala z domu i s postelí, tělo našli až polští záchranáři v Bogatyni. Materiální škody dosud nelze vyčíslit.

Podle starosty Heřmanic Vladimíra Stříbrného (nez). v nich není nikdo, koho by povodeň nepostihla. „Poničené jsou všechny domy, i ty na kopci. Spláchla je voda z polí. Jediným domem, který živel vynechal, je obecní úřad,“ uvedl starosta. Vše přišlo tak rychle, že lidé neměli čas ani nic zachraňovat.

Foto: Barbora Silná, Právo

Lidé přenášejí věci v Heřmanicích před provizorní lávku.

„Ještě v devět hodin dopoledne jsem jel nakoupit do města, když jsem se za hodinu vrátil, voda už nebezpečně stoupala a pak to přišlo,“ svěřil se Právu podnikatel Petr Zbořil a ukazoval, kudy se vinul nenápadný potůček - nyní je z něj dravá řeka, která teče zcela mimo své původní koryto, přes bývalou silnici. Dnes ji připomínají pouze kusy asfaltu, které trčí nad vymletým korytem. „V tom potoce bylo tak málo vody, že jsme už ani nemohli provozovat malou vodní elektrárnu, kterou jsem měl ve firmě. Do roku 1960 ale normálně sloužila,“ říká smutně Petr Zbořil.

Právě před jeho firmou se silnice zcela zlomila a teď tady končí. Na druhou stranu obce a nyní i řeky se lze dostat jen přes provizorní klády. „Jestli chcete odvézt něco ke starostovi, musíte se vrátit, jet směrem na Habartice a tam se potom dostanete přes silnice na druhou stranu vesnice,“ navigoval podnikatel dva muže z Prahy, kteří přivezli balenou vodu a další úklidové prostředky. Cesta měřící běžně 200 metrů se tak promění v několik kilometrů dlouhou jízdu po zničených vozovkách přes hraniční přechod do Polska.

Foto: Barbora Silná, Právo

Podnikatel Petr Zbořil znovu podnikat už nezačne.

Škody v obci, která má asi 230 obyvatel a roční rozpočet dva milióny korun, budou v řádech stovek miliónů korun. Ještě v úterý nefungovala voda ani elektřina. Jediné, co náporu vody odolalo, bylo vysoko na kopci položené výcvikové středisko služebních psů.

„Voda z polí se valila i k nám, ale zastavila se těsně před kotci. Škody se nás tak nedotkly,“ popsal jeden z celníků, který pomáhal ve vesnici.

Foto: Barbora Silná, Právo

Zaměstnanci celní správy přinášejí elektrocentrálu.

„Chlapi, pojďte mi pomoci vyložit elektrocentrálu a další věci,“ vyzval opodál stojící muž, který sem přijel z Jablonce. Vše pak opatrně přenášeli přes řeku. Ačkoli do obce nyní míří pomoc, všichni zde se obávají budoucnosti. „Máme šikovného starostu, podařilo se mu během jednoho volebního období dát obec dohromady. Teď to ale bude trvat pěkně dlouho. Já osobně už svoje podnikání neobnovím,“ podotkl Zbořil.

Reklama

Související články

Čtvrtou oběť povodní objevili až v Polsku

Čtvrtou oběť povodní na Liberecku, 73letou ženu z Heřmanic na Frýdlantsku, která byla pohřešována, nalezli Poláci v Bogatyni. Identifikaci utonulé Právu...

Výběr článků

Načítám