Hlavní obsah

Švýcaři chtějí vyslechnout ministry Zemanovy vlády, řeší praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švýcarská prokuratura požádala v souvislosti s vyšetřováním možného praní špinavých peněz v kauze Mostecké uhelné českou stranu o možnost výslechu členů kabinetu Miloše Zemana. Informovala o tom nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Článek

Vesecká uvedla, že Švýcarům jde konkrétně o ty, kteří byli ministry v roce 1999, a dodala, že žádosti vyhoví. K výslechům by mohlo dojít během měsíce.

Švýcarská justice podle dřívějších zpráv médií prověřuje podezření z možného praní špinavých peněz vůči bývalým manažerům Mostecké uhelné. Tamní úřady dokonce měly zmrazit na jejich účtech v přepočtu více než deset miliard korun. Mostecká uhelná byla privatizována ve druhé polovině 90. let. Švýcarským úřadům se zdály podezřelé mohutné peněžní toky, které z Česka plynuly na tamní konta. Miliardové částky mohly pocházet právě z Mostecké uhelné, v níž mizely peníze určené na rekultivaci podniku.

„Švýcarské straně byly poskytnuty doposud všechny vyžádané informace, vyjma výslechů členů vlády,“ uvedla mluvčí nejvyšší státní zástupkyně Renata Malinová v tiskové zprávě.

Vesecká se již v dubnu kvůli kauze sešla s generálním prokurátorem Švýcarska Erwinem Beyelerem.

Opravdu nevím, o co jde. Nikdy jsem nebyl v kontaktu s Mosteckou uhelnou.

Kdy přesně výslechy začnou, je zatím nejisté. Podle informací Práva však chtějí být Švýcaři u nich osobně přítomní.

Bývalý premiér Miloš Zeman řekl v pátek Právu, že zatím nebyl ve věci výslechu nikým kontaktován. „Opravdu nevím, o co jde. Nikdy jsem nebyl v kontaktu s Mosteckou uhelnou,“ uvedl Zeman.

Ministři krčí rameny

Stejně hovoří ministři jeho tehdejší vlády. Nebyl jsem kontaktován. „Žádné obavy z toho nemám,“ sdělil Právu exministr zdravotnictví Ivan David (ČSSD). Také jeho kolega, bývalý šéf rezortu školství Eduard Zeman (nyní SPOZ) nebyl nikým osloven. „Ani o tom nic nevím. S Mosteckou uhelnou jsem neměl nic společného,“ prohlásil.

Podle Zemana byla záležitost v gesci tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. „Nepletl jsem ministrům do toho, co je jich parketa,“ uvedl Zeman.

Ve stejné situaci jako expremiér Zeman je tehdejší první místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (ČSSD). Na dotaz Práva uvedl, že nebyl ještě ohledně výslechu osloven. „Pokud je výslech potřebný, tak vypovím jako svědek, v tom nevidím žádný problém,“ odmítl jakékoliv obavy Špidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám