Hlavní obsah

Dobeš si stojí za svým. Více než 1,5 miliardy mrazit nebude

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ve čtvrtek prostřednictvím webu ministerstva ujistil pedagogy, že jim na platy nesáhne a že letos tedy ušetří maximálně 1,5 miliardy korun. Proti škrtům, jak je naplánoval ministr financí Miroslav Kalousek, se véčkaři bouřili až do středy, kdy schválili jeho program na zmrazení 10,2 miliardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Kalouskův návrh počítal právě s tím, že největší část, více než tři miliardy korun, zmrazí právě resort školství.

Podle Dobeše ale nebylo středeční jednání vlády určující. „Bylo schváleno kompromisní řešení. Spočívá v zavázání celkové částky 10,2 miliardy z rozpočtu všech resortů, klíčové však bude až další jednání, které se uskuteční před 30. zářím, kdy vláda předloží Sněmovně návrh státního rozpočtu na rok 2011. Teprve na tomto jednání padne rozhodnutí, jaké procento z jednotlivých resortních kapitol bude v roce 2010 seškrtáno,“ vysvětluje na webu Dobeš.

Pedagogy rovněž ubezpečil, že na vládě jasně deklaroval, že v žádném případě nebude snižovat mzdy v regionálním školství, a proto částka, kterou je schopen v průběhu roku 2010 uspořit, činí maximálně 1,5 miliardy.

„Jsem si dobře vědom, že tato vláda chce být vládou rozpočtové odpovědnosti, na straně druhé deklarovala vzdělávání jako svou prioritu. Drastické omezení výdajů na regionální školství, které by se dotklo i platů učitelů, by bylo s tímto záměrem v příkrém rozporu,“ uzavřel Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám