Hlavní obsah

Agresivní řidiči budou dostávat vyšší pokuty

Právo, Jiří Novotný

Přimět agresivní řidiče k dodržování pravidel silničního provozu by měly podstatně tvrdší pokuty ve výši až 25 000 korun. Prosadit do motoristické legislativy je chce dopravní expert Věcí veřejných Stanislav Huml.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„U agresivních deliktů, jako je například nerespektování zákazu předjíždění či předjíždění na vrcholu stoupání a v nepřehledné zatáčce, kdy řidič tímto svým jednáním ohrožuje všechny kolem sebe, budeme muset opravdu výrazně přitvrdit,“ řekl v České televizi Huml.

Tresty za tyto i další nebezpečné přestupky jsou dnes poměrně malé a agresivní řidiče příliš neodrazují. „Trestat by se proto takové přečiny měly stejně jako alkohol za volantem, kde jsme už nyní schopni jít na 25 000 korun, což je velmi přísný trest i na naše podmínky,“ je přesvědčen Huml.

Přitvrzení trestů se Huml bude snažit prosadit v nové meziresortní expertní komisi, kterou k přípravě změn v zákoně č. 361 o provozu na pozemních komunikacích ustavuje ministr dopravy Vít Bárta (VV). Huml bude předsedou této komise, v níž zasednou zástupci ministerstev vnitra a dopravy, i šéf dopravní policie Leoš Tržil.

V červenci zemřelo na silnicích už 89 lidí

Že by legislativa měla vůči agresivním řidičům skutečně přitvrdit, vyplývá i z nynější prázdninové bilance nehodovosti, která je vpravdě tragická. Podle policejní statistiky zahynulo od 1. do 26. července na českých silnicích 89 lidí, o 24 více než za stejné loňské období. A od 25. června, kdy letní prázdniny začaly, přišlo už při dopravních nehodách o život 114 osob.

Prázdninová bilance také dokazuje, že nynější bodový systém je strašákem jen pro slušné motoristy. Podle údajů ministerstva dopravy se sice 89 procent řidičů, kteří v minulosti získali nějaký ten bod, už dalších přestupků zařazených do bodového hodnocení nedopouští, ti zbývající jsou ovšem nepoučitelní.

Někteří dopravní experti proto požadují, aby kromě zvýšení pokut a bodů bylo v ČR zavedeno i povinné psychologické vyšetření řidičů, kteří často porušují pravidla silničního provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám