Hlavní obsah

Rakovnickem se zřejmě přehnalo tornádo

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistá
Aktualizováno

Lidé z okolí obce Čistá na Rakovnicku vypovídají, že se touto oblastí přehnalo v noci ze čtvrtka na pátek tornádo. Meteorologové to nepopírají, ale jsou zdrženliví. Potvrzují, že v těchto místech udeřila bouře s hodně silným větrem a kroupami.

Článek

Meteorolog Radek Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu ovšem připustil, že některé stopy nasvědčují tomu, že na Rakovnicku mohl řádit ve čtvrtek twister.

„Očití svědci neviděli prakticky nic. Bylo to v noci mezi 11:30 a půlnocí. Jediné, co v tu chvíli lidé z chatové oblasti Kazilka zaznamenali z okna, že venku je bílo a slyšeli hukot. Ani stromy padat neslyšeli,“ sdělila Novinkám vedoucí Stavebního úřadu v Čisté Blanka Čebíšová.

Tornádo (neboli twister) je silně rotující vír se zhruba vertikální osou vyskytující se pod spodní základnou konvektivních bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Obvykle vzniká v nestabilním vlhkém tropickém vzduchu.
Zdroj: ČHMÚ

Podle ní se údajné tornádo zřejmě přihnalo od části zvané Kožlany, pokračovalo přes Kazilku, a poté se vrátilo směrem na Čistou. Vytratit se pak mohlo u vlakového nádraží.

„Těžko říct, jestli to byla jen vichřice nebo silný nárazový vítr. Ale třeba v ovocné aleji to polámalo 20 až 30 stromů. Jedna jabloň byla zlomena v půli, ale spíše jako by byla odříznuta ořezávátkem, a její koruna pak ležela v poli,“ popsala Čebišová, což by podle ní mohlo nasvědčovat tomu, že strom vykroutil twister.

BEAUFORTOVA STUPNICE SÍLY VĚTRU
Jak poznat podle pohybu vodní hladiny, stromů, kouře, pohybu prachu a jiných částic sílu větru.
BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody
DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná
VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Škody zatím obec nezačala počítat, dosud se pracuje spíše na jejich odklízení. Podle Čebišové největší škody napáchaly popadané stromy, které poškodily zhruba čtyři automobily a pět až šest chat.

„Nevylučuji, že to bylo tornádo,“ řekl Novinkám Dvořák s tím, že výskyt takového jevu je v ČR málo pravděpodobný. Nebylo ani možné ho nijak zdokumentovat, protože chobot tornáda je příliš malý objekt, aby ho zachytil radar nebo snímky družice, vysvětil meteorolog. „Navíc byla tma, dva hasiči ho sice viděli, ale jejich svědectví je také třeba ověřit,“ doplnil Dvořák.

Uznal ale, že svědectví a stopy na stromech, které po sobě živel zanechal, skutečně nasvědčují tornádu. Do terénu se v průběhu týdne mají ještě vypravit odborníci, kteří by k tomu měli mít poslední slovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám