Hlavní obsah

ČSSD chce svou vysokou školu. Platilo by se na ní školné

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. plánuje přeměnit straně blízkou Masarykovu demokratickou akademii (MDA) na vysokou školu. Na ní by se platilo školné. Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je projekt lepší investicí, než utrácet za letáky a billboardy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme Masarykovu demokratickou akademii, která toho teď tolik nedělá. Chceme, aby se postupně změnila na řádnou vysokou školu, kde by mohli přednášet lidé, kteří mají blízko k ČSSD. Už příští rok na to chceme vyčlenit peníze,“ uvedl podle deníku Blesk předseda Bohuslav Sobotka na setkání se stranickými sympatizanty.

Potvrdil také, že by se na této vysoké škole ČSSD platilo školné. „Na soukromé škole samozřejmě ano,“ prohlásil Sobotka. Strana je přitom proti zavedení školného na veřejných vysokých školách.

Otázkou ovšem je, kde vezme soc. dem. na přeměnu MDA na vysokou školu peníze. Strana už krátce po volbách, ve kterých oficiálně utratila 300 miliónů korun, přiznala, že dluží 64 miliónů. Ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček v polovině června sdělil Právu, že díky plánovaným úsporám by se strana měla s problémem vypořádat v nejbližších dvou letech.

Dluh 700 miliónů je prý nesmysl

V soc. dem. se přitom špitá, že ve skutečnosti dluh dosáhl až 700 miliónů korun. „Je to totální nesmysl. Mohu to naprosto vyloučit,“ řekl ale ve čtvrtek Havlíček Právu.

Podle Sobotky záleží na tom, jestli bude vysoká škola pro stranu rozpočtovou prioritou. Osobně by peníze na tento projekt směřoval. „Platí, že by to měl být víceletý projekt. Pro budoucnost by to bylo velmi důležité. Vytvořili bychom si tak intelektuální zázemí. Možná to budou lépe vynaložené peníze než na letáky a billboardy,“ uvedl ve čtvrtek Sobotka na dotaz Práva.

Plán na založení vysoké školy je přitom starý už více jak tři roky. O přeměně MDA na vzdělávací instituci hovořil tehdejší šéf soc. dem. Jiří Paroubek v lednu 2007. „Chtěli bychom, aby v procesu modernizace hrála například důležitou roli Masarykova dělnická akademie v Praze, která by se měla změnit v moderní vzdělávací institut,“ prohlásil tehdy Paroubek.

„Cílem je tedy v krátké době z tohoto subjektu vytvořit vzdělávací akademii a časem možná i vysokou školu,“ popsal další etapu Paroubek v únoru 2007. K přeměně na vysokou školu pak ale nedošlo. MDA si pouze pozměnila název. Slůvko „dělnická“ nahradila termínem „demokratická“.

Reklama

Výběr článků

Načítám