Hlavní obsah

Nečas odvolá šéfa Úřadu vlády Nováka

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po personálních změnách na pozicích náměstků na ministerstvech má být podle důvěryhodných informací Práva odvolán z funkce i šéf Úřadu vlády Jan Novák (35). Nahradí jej Lubomír Poul – ředitel správní sekce na ministerstvu průmyslu a obchodu za ministra Martina Římana (ODS). Říman je nyní jedním z nejbližších spolupracovníků premiéra Petra Nečase (ODS), povede jeho poradce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Odvolání Nováka bude, už je to napsané a premiér to schválil,“ řekl Právu zdroj. Dostane-li Novák, někdejší spolužák Topolánkova přítele a lobbisty Marka Dalíka, nějakou funkci, není dosud jasné.

Vedoucím Úřadu vlády jej udělal expředseda občanských demokratů Mirek Topolánek. I při formování úřednického kabinetu premiéra Jana Fischera trval především na Novákově setrvání v čele instituce. Prý se to z Topolánkova popudu stalo též součástí dohody o vzniku kabinetu.

Spekulovalo se, zda se Novák nestane šéfem civilní kontrarozvědky (BIS), kterou řídí Jiří Lang. O něm se zase říkalo, že by měl na podzim ve funkci skončit.

Novák od ledna 1995 pracoval v odboru vnitřní politiky prezidenta Václava Havla. Později se stal bezpečnostním ředitelem jeho kanceláře.

Je držitelem osvědčení Národního bezpečnostního úřadu pro styk s utajovanými informacemi stupně utajení přísně tajné s platností do 23. 6. 2014.

Nečas Nováka zároveň ocenil

Odvolání Nováka v pátek odpoledne potvrdil i Nečas. „S panem vedoucím Úřadu vlády Janem Novákem jsme se již dříve dohodli, že pomůže při příchodu nového premiéra do Strakovy akademie, při uvedení ministrů do úřadu a realizace prvních zahraničních aktivit, aby šlo o plynulý přechod. Po této realizaci pan Novák nabídne svou rezignaci. Vláda ho na základě této žádosti odvolá k poslednímu červenci letošního roku,“ řekl premiér.

Zároveň ocenil čtyřleté působení Nováka ve funkci. „U Jana Nováka jako kariérního, profesionálního a nestranického úředníka očekávám jeho další působení ve vysokých funkcích ve státní správě,“ dodal Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám