Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky, z Moravy postupují na západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Silné bouře a přívalové srážky, před kterými varovali meteorologové, se ve čtvrtek odpoledne přehnaly přes Moravu, na Bruntálsku místy spadlo až 50 milimetrů vody. K večeru se bouřková mračna objevila nad Vysočinou a jižními a západními Čechami. Doprovází je silný vítr a krupobití.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

Prudké bouřky hrozí podle předpovědí meteorologů až do neděle.

První blesky se odpoledne objevily v okrese Jeseník a Šumperk, přešly nad Bruntálsko a poté ustoupily ve směru na sever. Další bouřková jádra se ale objevila v Čechách, kolem 18:00 se nejsilnější bouře vyskytují nad Českomoravskou vrchovinou a na jihovýchodním kraji okresu Jindřichův Hradec. V Plzeňském kraji nejsou podle Českého hydrometeorologického ústavu blesky tak intenzivní.

Meteorologové varují, že přívalové srážky mohou přinést až 50 milimetrů srážek.

Nejintenzivnější bouře ale přijdou v sobotu, přičemž na Moravu a do Slezska se budou přesouvat až ve večerních hodinách a pak budou slábnout. V noci na neděli budou bouřky od západu přecházet v trvalejší srážky, uvedli meteorologové.

Na Moravě padly další teplotní rekordy

Ve čtvrtek znovu na mnoha místech Moravy a Slezska padaly teplotní rekordy. Například v Opavě-Oticích zaznamenali nejteplejší 15. červenec za posledních 134 let.

Ve stanicích Mošnov na Novojičínsku teplota dosáhla 34,8 stupně, Staré Město u Uherského Hradiště mělo 34,6 stupně, Javorník 34,7 stupně a v Holešově na Kroměřížsku i ve Vizovicích na Zlínsku naměřili shodně rekordních 33,7 stupně Celsia. ekordní teplota byla naměřena také na Lysé hoře v Beskydech.

Naopak v Čechách lidem po vlně veder přineslo úlevu mírné ochlazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám