Hlavní obsah

Nové vlády ČR a SR jsou pro další spolupráci v oblasti jaderné energie

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko a Slovensko chtějí pokračovat v dosavadní spolupráci obou zemí v oblasti energetiky, včetně plánů na modernizaci slovenských jaderných zdrojů. Potvrdil to ve čtvrtek ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho slovenský kolega Mikuláš Dzurinda, který si Prahu zvolil jako cíl své první zahraniční cesty v nové funkci.

Článek

Dzurinda je podle svých slov informován o zájmu české strany podílet se na modernizaci jaderných elektráren v Jaslovských Bohunicích a Mochovcích. „Nevidím žádný problém, proč bychom neměli navázat na dosavadní spolupráci,“ řekl. Slovenská vláda bude podle něj přemýšlet, jak dále podporovat diverzifikaci energetických zdrojů.

„To bylo dosti jasně řečeno. Nemohu k tomu nic dodat,“ prohlásil Schwarzenberg, podle nějž nynější česko-slovenské vztahy představují „něco báječného“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda s českým premiérem Petrem Nečasem

Dzurinda hájil odmítnutí pomoci Řecku

Dzurinda také obhajoval odmítavý postoj slovenské vlády vůči finanční pomoci Řecku. Zdůraznil, že jeho země nechce nikomu komplikovat život, ale že Slovensko po roce 1998 prošlo velmi těžkou cestou, když desetinu HDP věnovalo na sanaci bank. „Stálo nás to hodně úsilí a peněz. Nikomu nic nedlužíme,“ dodal.

Svým postojem chce Slovensko přispět k rozpočtové odpovědnosti v rámci EU, řekl dále Dzurinda. Na dotaz, jak by EU měla vyplnit mezeru po slovenském odmítnutí, odpověděl, že to není otázka na něj.

Schwarzenberg nechtěl slovenský postoj k pomoci Řecku komentovat. Podle něj je výsostnou záležitosti Slovenska, jak vynakládá své peníze. „Do toho nám už (téměř) dvacet let nic není,“ řekl český ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám