Hlavní obsah

Haška ve stínové vládě ČSSD dráždí Rath

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční soc. dem. už obměnila svůj stínový kabinet. Své ministry chce představit šéf Bohuslav Sobotka jako stínový premiér ve středu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Michal Hašek a David Rath

Článek

Již nyní je zřejmé, že zejména jméno Davida Ratha vyvolává spor mezi ním a jeho soupeřem o křeslo předsedy ČSSD, jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

Podle Haška nesouhlasí se zařazením Ratha na stínového ministra zdravotnictví několik členů vedení strany a on jejich názor sdílí.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka slyšel silný názor vedení strany, že by David Rath už neměl reprezentovat ČSSD jako stínový ministr zdravotnictví a věřím, že bude jako týmový hráč toto stanovisko reprezentovat
Michal Hašek

„Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka slyšel silný názor vedení strany, že by David Rath už neměl reprezentovat ČSSD jako stínový ministr zdravotnictví a věřím, že bude jako týmový hráč toto stanovisko reprezentovat,“ sdělil Právu Hašek, který zůstává stínovým ministrem zemědělství.

Rath Právu potvrdil, že mu bylo místo ve stínové vládě Sobotkou nabídnuto a on ho přijal. O nějakém pnutí vůči své osobě prý nic neví.

Rath o tom prý neslyšel

„O tom jsem neslyšel, ale určitě ne všichni si mě na tom místě přejí,“ připustil Rath, který měl tento týden už jednu slovní přestřelku s Haškem, a to kvůli rušení zdravotnických poplatků v krajích. Rath s rušením nesouhlasí, označil je za unáhlené.

Rath v souvislosti se stínovou vládou včera přešel do protiútoku. Terčem se mu stal místopředseda ČSSD Milan Urban, kterého Rath ve volbách o 61 preferenčních hlasů odsunul z postu středočeského krajského lídra na druhé místo.

„Ostatně já taky nejsem z některých členů nadšen. Ale je to rozhodnutí stínového premiéra a já je respektuji. Já bych třeba Urbana s jeho toskánskou aférou a blízkou vazbou na Tvrdíka také raději ve stínové vládě neviděl. Ale je místopředsedou, tak nic jiného nezbylo,“ zaútočil Rath.

Jaroslav Tvrdík byl volební manažer ČSSD a patřil k nejbližším spolupracovníkům Jiřího Paroubka.

Urban byl loni v Toskánsku v době, kdy tam byl i Mirek Topolánek. Urban jako stínový ministr průmyslu a obchodu zůstává. O tom, že s Rathem se Urban v kraji „nemusí“, svědčí i Urbanovo loňské prohlášení v Právu, že pokud bude Rath kandidovat, pak on odstoupí.

Dienstbier ml. za Benešovou

Už podle jmen, se kterými Sobotka počítá a která se Právu podařilo získat, je zjevné, že nová stínová vláda se od týmu expředsedy Paroubka liší. Na seznamu stranických ministrů se objevují méně okoukané tváře.

Jednou z nich je Jiří Dienstbier ml., který má vést pražskou kandidátku strany do komunálních voleb. Soc. dem. mu přisoudila i post stínového ministra spravedlnosti. Dosud jím byla někdejší nejvyšší státní zástupkyně, advokátka Marie Benešová.

Nováčkem je jihočeský hejtman Jiří Zimola v resortu místního rozvoje. S tím přitom počítá do svého užšího poradního týmu před volebním sjezdem ČSSD právě Hašek. Na dopravě zůstává brněnský primátor Roman Onderka, další Haškův „kůň“ v týmu před soubojem o šéfa ČSSD.

Z postu stínového ministra životního prostředí odsunul poslanec Václav Zemek Paroubkova bývalého ekologického poradce Petra Petržílka.

Vypadli Bublan a také Havel

Sobotka už nepočítá ani se stínovým šéfem vnitra Františkem Bublanem, který nyní řídí sněmovní bezpečnostní výbor. Místo něj je ve stínové vládě poslanec a místopředseda klubu soc. dem. Jeroným Tejc.

Své pomyslné ministerské křeslo si udržel místopředseda strany Zdeněk Škromach, a to v resortu práce a sociálních věcí, a na zahraničí rovněž místopředseda soc. dem. a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Poslankyně Vlasta Bohdalová získala post stínové ministryně školství na úkor europoslance Jiřího Havla, o kterého se Paroubek dříve hodně opíral jako o ekonomického odborníka.

Soc. dem. chce také představit tým odborných mluvčí pro jednotlivé oblasti. Je v něm např. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková v čele odborné komise pro vědu a výzkum či feministka Michaela Marksová-Tominová, která povede skupinu pro rovné příležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám