Hlavní obsah

Hašek se už rozhodl: bude hejtmanem i poslancem

Právo, Jiří Ovčáček

Michal Hašek (ČSSD) se definitivně rozhodl, zůstane jihomoravským hejtmanem a zároveň poslancem. Klade si ambici být spojovacím mostem mezi centrální politikou a regiony. Poslanecký plat dá na charitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

„Chci nadále zastávat pozici hejtmana Jihomoravského kraje, to samozřejmě bude záviset také na výsledku koaličních jednání, která aktuálně probíhají v Brně s KDU-ČSL. Jako hejtman mohu být předsedou Asociace krajů ČR. Svým kolegům na jednání v Olomouci chci oznámit své rozhodnutí zároveň zastávat poslanecký mandát,“ řekl ve čtvrtek Hašek Právu. Jednání hejtmanů se v Olomouci koná dnes.

Hašek své rozhodnutí odůvodnil například tím, že bude třeba nastavit komunikaci mezi budoucí pravicovou vládou a kraji, které kromě Prahy ovládá ČSSD. „Vidím jako velmi výhodné nepřímo komunikovat s vládou,“ sdělil Hašek s tím, že ve Sněmovně může jako poslanec předkládat návrhy zákonů týkající se krajů.

„Jižní Morava potřebuje hejtmana se silným tahem na branku, který bude umět komunikovat s centrální vládou, který bude umět přenášet regionální problémy a hledat jejich řešení i v Praze,“ míní Hašek a doplnil: „Poslanec by neměl sedět jen v pražských palácích, ale živě se zajímat o problémy v regionu. Kdo jiný než hejtman zná perfektně aktuální problémy kraje“.

Hašek přitom deklaroval, že chce korektní komunikaci s novým kabinetem. „Beru jako svoji úlohou být spojovacím mostem mezi centrální politikou a regiony,“ prohlásil.

Pokud jde o platy, Hašek znovu slíbil, že ten poslanecký bude každý měsíc rozdělovat na charitu a sociální projekty. Základní hrubý plat poslance činí 59 tisíc korun bez funkčních příplatků a náhrad. „Nikdo nemusí mít obavu, že bych kumuloval dva platy,“ dodal Hašek, který také slíbil, že dopravu do Prahy a zpět bude využívat k úřadování.

Navíc Právu prozradil, že v létě otevře na Znojemsku, za které byl zvolen, poslaneckou kancelář. Hašek doplnil, že nalezl pochopení v případě svého rozhodnutí i u rodiny. „Chtěl bych poděkovat své manželce Veronice a svým blízkým za podporu,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám