Hlavní obsah

Trojkoalice dá dvě miliardy z obrany novým učitelům

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Celkem 2,1 miliardy korun z armády půjdou na platy začínajících učitelů. Novináře o tom ve středu večer po ukončení koaličních jednání mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými (VV) informoval předseda občanských demokratů Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové TOP 09, ODS a VV. Zleva Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Článek

„Shodli jsme se, že v rozpočtové kapitole ministerstva obrany bude v roce 2011 škrtnuto 2,1 miliardy a tyto prostředky budou v příštím roce použity na nástupní platy začínajících mladých učitelů,“ prohlásil Nečas. O jaké přesné položky jde však specifikovat nechtěl, týkají se „personálních náležitostí“, doplnil.

Podle informací Práva se sníží vojákům a zaměstnancům ministerstva obrany platy o pět procent (úspora 500 miliónů), o 36 procent klesne přídavek na bydlení (úspora jedné miliardy), a dojde k propuštění dvou tisíc lidí (úspora 600 miliónů).

Přesun peněz z armády do školství byl jedním z hlavních programových bodů VV, původně strana požadovala přesun deseti miliard. „V době, kdy jsme publikovali volební program, tak byl rozpočet armády seškrtán o sedm miliard. Čili je to celkový škrt 9,1 miliard,“ prohlásil předseda VV Radek John.

Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg podotkl, že nelze dál v příštích letech škrtat jen v napjatém rozpočtu armády. „Budeme muset hledat dodatečné prostředky pro školství v jiných oborech,“ podotkl. To potvrdil i John. „Na učitele se musí složit všechny sociální skupiny, protože jejich děti budou učitelé učit,“ prohlásil.

Nečas doplnil, že se vyjednavači dále shodli na tom, že do konce roku se provede hloubková analýza rozpočtu a výdajů ministerstva obrany, aby bylo možné nalézt další finanční prostředky v letech 2012-2014.

Rodící se koalice se dále shodla, že zásadní institucionální změny EU vyžadující změny primárního práva přesouvající kompetence do Bruselu budou čeští občané schvalovat v referendu poté, co je projedná parlament. To znamená, že by hlasovali o takových dokumentech, jako by byla Lisabonská smlouva.

Reklama

Výběr článků

Načítám