Hlavní obsah

Velemínští se dusí, zablokovali E55. Ekologové brání výstavbě dálnice

• Aktualizováno
Právo, Karel Otcovský

Úderem 16. hodiny zablokovali ve Velemíně na Litoměřicku obyvatelé obce silnici E55, která spojuje Lovosice s Teplicemi. Blokádu připravilo místní občanské sdružení na protest proti váznoucí dostavbě dálnice D8.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Velemínští blokují silnici E55 na protest proti váznoucí dostavbě dálnice D8.

Článek

Několik stovek demonstrantů blokovalo provoz na silnici vlastními vozy, na obou stranách barikády se tvořily dlouhé kolony aut. Po půlhodině blokáda skončila a kolony se pomalu začaly rozjíždět.

Policie nechtěla zprvu o demonstraci ani slyšet, nakonec ale svolila. Na místě situaci monitoruje několik desítek policistů. „Dohlížejí na dopravní situaci a na veřejný pořádek,“ uvedla mluvčí litoměřické policie Alena Romová.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Požadavek lidí z Velemína byl jasný..

K radikální formě protestu se místní rozhodli poté, co je jisté, že původně plánovaný termín dokončení D8 přes České středohoří do konce letošního roku nebude kvůli průtahům ze strany ekologů dodržen. Tisíce aut denně tak budou nadále projíždět obcí stojící na trase, která supluje nedostavěný úsek dálnice.

„Kamióny tu doslova ničí lidi i jejich majetek. Už s tím musíme něco udělat. Nechceme řidiče obtěžovat, ale asi by to měli alespoň malinko pocítit," uvedl jeden z organizátorů akce Petr Pokorný.

Vyrovnejte se s ekology a dostavte D8, žádají demonstranti

Demonstranti přečetli své výzvy vládě i dalším kompetentním orgánům, aby se vypořádaly s protesty dvou ekologických organizací a umožnily dálnici postavit co nejdříve. Stejný požadavek stojí v textu petice, kterou na místě podepisují účastníci protestu.

Stavbu dálnice komplikují dvě ekologické organizace, které neustále napadají rozhodnutí o její výstavbě i jednotlivá stavební povolení. Poslední bitvu vyhráli 17. června, kdy krajský soud v Ústí nad Labem oživil jejich odvolání proti územnímu rozhodnutí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odhaduje, že dálnici dokáže dostavět nejdřív na konci roku 2012, spíše ale až později.

ŘSD stále nemá potřebná povolení na stavbu 4730 z 16.413 metrů trasy přes České středohoří, která spojí D8 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Úseky stavby, které stavební povolení mají, se budují podle časového harmonogramu a budou dokončeny do původně plánovaného termínu letos v prosinci. Pokud nebudou do té doby vydána zbylá stavební povolení, bude nutné stavbu s velkými náklady zakonzervovat. Právě tomu chtějí podle Pokorného zastánci dostavby D8 zabránit a usilují o její co nejrychlejší dokončení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám